A mindentudó zeller

Egész évben kapható, az egyik legegészségesebb zöldségféle, és nagyon olcsó alapanyag. A zeller nem csak levesbetétnek jó!

Már Homérosz is említést tesz róla, hogy gyógyszerként is alkalmazták a növény ősét, a mocsári zellert. A kínai orvoslás is ismerte jótékony hatásait, amelyeket még felsorolni is nehéz: nagyon magas víztartalmú és erősen vízhajtó zöldség. Kiemelkedő rosttartalommal, elhanyagolható kalóriatartalommal bír: 100 gramm gumós zeller mindössze 14 kcal-t, a szárzeller pedig csak 6 kcal-t tartalmaz. Az összes fontos vitamin és ásványi anyag, nyomelem megtalálható benne. Általános immunjavító, kedélyjavító, fájdalomcsillapító hatású. Már az ókoriak is felfedezték, hogy fokozza a vérkeringést, így nemcsak hogy vértisztító hatású, de a vérbőséget is fokozza. Innen már pedig csak egy lépés, hogy afrodiziákumnak kiáltsák ki. Állítólag még arra is “képes”, hogy a férfiak szervezetében fokozza egy bizonyos hormon termelődését, amitől kívánatosabbak lesznek. A legenda szerint erre figyelt fel a 17. században a francia király szeretője is, aki rendszeresítette az uralkodó menüjében a zellert. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ugye.

A triumvirátus

Rendszertanilag a kapor, az édeskömény és az ánizs rokona. A zellert három formában ismerjük, és ez három különböző fajtát jelent. A halványító vagy angol zellernek (szárzeller) csak a szárrésze (az ún. levélnyél) ehető, a gumója nem. A halványítás egy érdekes kertészeti beavatkozás: a zellert eleve mélyebb árkokba vetik, a növekvő szárat pedig földdel takarják el. Így kevesebb napfény éri, elveszíti sötétzöld színét és az íze is enyhébb lesz. Lédús, ropogós, igazi friss íz, ideális hozzávaló például zöldséglevekhez, mellesleg erősen lúgosít, tisztít is. De ezen túl elmaradhatatlan keverőkanál egy igazi Bloody Mary koktél mellett, de bármilyen mártogatóshoz is illik. A cikóriához hasonlóan kis csónakokként krémekkel, pástétomokkal is tölthetjük és így vendégváró falatkákként is kínálhatjuk. De salátába is tökéletes – eredetileg a híres Waldorf saláta alapanyaga is szárzeller. Markáns íze ugyan nem mindenkit vesz le azonnal a lábáról, de rendkívül egészséges, érdemes vele megbarátkozni.

A zellergumó sokkal ismertebb Magyarországon, és alapvetően leveszöldségnek tekintjük. Pedig mennyi mindenre jó még! Ha mandolinnal vékony karikákat, szeleteket vágunk belőle, tepsire terítve kis olajjal meglocsolva 200 fokon megsütjük, már kész is a házi zellercsipsz. A zellerkrémleves a hideg hónapok egyik legjobb és legegyszerűbb levese. De a zellergumónak az is jól áll, ha felkockázva, serpenyőben kevés húsos szalonnával lepirítjuk, Sóval, borssal és petrezselyemmel ízesítjük, és máris kész egy izgalmas köret. Arról nem beszélve, hogy egy kis zellerrel feldobhatjuk a krumplipürét, kiránthatjuk vagy éppenséggel vegetáriánus fasírt alapjaként is használhatjuk.

A metélőzeller a zeller zöldjét, zsenge, finom és szemrevaló levélkéit jelenti. Felhasználása megegyezik a petrezselyemzöld felhasználásával, ízesítésként és díszítésként egyaránt.

És még egy érdekesség: a magjából – amelyet Indiában és Kínában egyébként előszeretettel használnak őrölve fűszerként vagy egyszerűen csak elrágcsálva – kiváló gyógyteát főzhetünk, ami erős vizelethajtó hatású, tisztító, méregtelenítő.

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter