
Az almákat megmossuk, magozzuk és félbevágjuk, majd uborka gyaluval vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, fahéjas porcukrot szitálunk bele és végigrakjuk a szeleteket, hogy egy kicsit megpárolódjanak.

A zsenge spárgák kemény végét levágjuk, majd egyesével a szalonnába tekerjük őket. Az olívaolajjal kikenjük a sütőedényt, 200 fokra betesszük sülni – amíg a szalonna ropogós lesz. Közben elkészítjük a hollandi mártást.

A spárgából három darabot zöldséghámozóval vékonyra vágunk, félretesszük. A maradék spárgát feldaraboljuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a bort, elforraljuk belőle az alkoholt, majd a feldarabolt spárgát pár percig átforgatjuk rajta, sózzuk, borsozzuk.

A vajat felolvasztjuk, beletesszük a fokhagymát és a szélesre vágott spenótot, addig hagyjuk a lángon, amíg a spenót kicsit összeesik. A lángról levéve hozzáadjuk a ricottát, majd a felvert egész tojásokat, a sajtot, sózzuk, borsozzuk és végül a palacsintákba töltjük.

Gyerekként a birtokunkon imádtam a kaszálón sóskát keresni. Mára maradt a kerti verzió, amelyet a piacokon lehet megvenni, de nekem így is örök kedvenc marad. Képes lennék napokig csak sóskalevest, vagy sóskamártást enni.

2016 óta április hatodik napja carbonara-nap, ma van ugyanis ennek az emblematikus ételnek a világnapja. A carbonara az az étel, amely emberek millióinak kedvence, de száz helyből kilencvenkilencen biztosan nem az eredeti recept szerint készítik.

A képen látható kis madárkákat akár gyerekekkel együtt könnyen elkészíthetitek húsvétra. Az alap egy egyszerű kelt tészta.

A vörösborban párolt kakas, azaz a ’coq au vin’ a francia konyha kultikus fogása. Eredete állítólag egészen Julius Ceasar-ig vezethető vissza, aki hódítóként a gallok által küldött kakast borban megfőzette.

Ezt a fajta élesztőt nem kell futtatni, egyszerűen csak hozzákeverjük a liszthez, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót és simára dagasztjuk. Ez az élesztő kb. 15 perc alatt keleszti meg a tésztát, nem kell vele várni, mint a hagyományos élesztőkkel.

A tejbe beletesszük a cukrot, az élesztőt és a tojás sárgákat, simára keverjük. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a mazsolát, a többi hozzávalót és sima tésztát dagasztunk. A tésztát elfelezzük, és a feléhez hozzáadjuk a kakaóport, azt is beledagasszuk.