Eperözön – öt pontba foglalva

Ez a hónap mindenképpen az egyik legbódítóbb. A sok illat, ami kavarog a levegőben, a nyár melegének előszele (már nem is annyira előszél) a friss zöldségek harsogó színei, virágok illat kavalkádja… és az eper. Minden gyümölcsünk közül kétségtelenül a legcsábítóbb. Nem lehet véletlen, hogy pont ezt kínáljuk pezsgő mellé kivételes alkalmakkor. Következzen most öt téma az eperről – amit nem biztos, hogy tudtál.

1. Kívül magok, de min?

Az eper, amit annyira szeretünk elég érdekes gyümölcs, ha a botanikusok szemével vizsgáljuk. A termés maga a sok mag, ami az epren ráadásul kívül helyezkedik el. Ebben is elég formabontó, mondhatni. A piros, lédús gyümölcs maga nem más, mint egy vízzel telt úgynevezett magbuga. Feltehetőleg magbuga még nem futott be ilyen szép karriert a piacokon.

2. Honnan származik?

Az egész világban ismert és szeretett gyümölcs származási helye Kelet-Ázsia. Az ember nagyon régóta fogyasztja, hiszen a vadon termő szamóca már az ősember napjait is megédesítette, és persze a rómaiak már írtak is gyűjtéséről. Termesztése a XV. században környékén kezdődött. Nemesítési folyamatok után fokozatosan jelentek meg a ma ismert fajták.

 

Epersaláta

3. Eper vagy szamóca?

Lássuk csak, hogy ez a kérdés egyszerűbb-e a tyúk és tojás problematikájánál! Amikor gyerekkoromban az erdőt jártuk gombát keresve, nagy lelkesedéssel vetettük magunkat az erdei szamócára. Kicsi volt ugyan, de nagyon édes és finom. Epernek pedig azt neveztük, ami a kertben termett. Ilyen egyszerű lenne ez? Nem egészen. A kerti eper is szamóca ugyanis. Az eper névvel azt a gyümölcsöt kéne illetnünk – hivatalosan – ami az eperfán terem. Amit a népnyelv, csak hogy még egyszerűbb legyen – szederfának is hív. Tehát amit a piacon veszünk, vagy a kertünkben terem az szamóca, ugyanúgy, mint az erdei változat. Azért hívjuk mégis epernek, mert az eperfákból nemesítették. Szóval talán mégis a tyúk és a tojás az egyszerűbb. 🙂

4. Eper, a gyógyító

Már tíz dekagramm eper fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. Ezen kívül tartalmaz még E-vitamint, ásványi anyagokat, antioxidáns tartalma pedig fiatalító hatással bír. Nagyobb mennyiség elfogyasztása tisztítja a szervezetet. Márpedig nem is olyan bonyolult belőle nagyobb mennyiséget elfogyasztani. Jó hír, hogy viszonylag kevés cukor van benne – az is gyümölcscukor – és kalóriában is szegény. Ne cukrozzuk meg, nemcsak azért mert az egészségtelen, de a gyümölcs ízét is elveszi!

5. Eper a konyhánkban

Ha az eper megmenekül attól, hogy azonnal felfaljuk – nos, ebben az esetben szó eshet konyhai felhasználásról. Sütemények, desszertek kavalkádja készíthető eperből, gyümölcstorták, krémek – a variációk tárháza végtelen. Az eper azonban nemcsak édességek alapanyaga lehet, hanem például különleges és finom saláta is készíthető belőle. Egy kis balzsamecettel, fetasajttal vagy akár bébi spenóttal is fogyasztható. Könnyű fogás meleg napokra. De nem muszáj leragadnunk a zöldségeknél és a sajtnál: akár csirkemellel is fogyasztható. Próbálkozzunk bátran!

Szólj hozzá