Zöldségcsipszek

A zöldségcsipszek remek alternatívát jelentenek az egészségtelen bolti burgonyacsipszekkel szemben. Apró bökkenő, hogy a készen kapható zeller-, cékla– vagy sárgarépacsipszek árát enyhén szólva is túlzásnak érezzük (egy 100 grammos csomag ára akár 1000 forint is lehet). Ha belegondolunk, hogy az alapanyagot, a gyökérzöldségeket fillérekért beszerezhetjük a piacon, jobb esetben pedig ingyen a saját kertünkből. Arról nem beszélve, hogy alaposan meg kell néznünk ezeknél a zacskós zöldségcsipszeknél a hozzávalók listáját, mert bizony néha becsúszhatnak tartósítószerek, színezékek és egyéb adalékok, amiktől már kicsit sem nevezhetők egészségesnek.

A zöldségcsipszek mellett szól még néhány érv: otthon, sütőben elkészíthetjük, nem forró olajban hirtelen sütjük, hanem kevés zsiradékkal meglocsolva közepes vagy alacsony hőfokon sütőben készítjük, szárítva-sütve. A fűszerezésükkel szabadjára engedhetjük a fantáziánkat: nagy szemű só és frissen őrölt bors mindig legyen kéznél. A gyökérzöldségek édes ízét remekül ellensúlyozza a chili, a rozmaring, és akár fahéjjal vagy indiai fűszerkeverékkel is kísérletezhetünk. Akár nassolnivalóként csipsz helyett, akár köretként vagy csak díszítésként használjuk, megéri kísérletezni velük. Bármelyik gyökérzöldséggel dolgozunk is, a lényeg, hogy jó vékonyra szeleteljük, ehhez érdemes mandolint vagy nagyon éles kést használni. Attól függően, hogy mennyire vizes az alap zöldség, változhat a sütési idő, de nagyjából 15-20 perc alatt kész is az egyszerűbb változat.

Kétféle receptet mutatunk, egy gyors és egyszerű, és egy időigényesebb változatot, amelyeket a következő zöldségfélékkel érdemes kipróbálni:

Fehérrépa, pasztinák, zeller, cékla, sárgarépa, édesburgonya, tápióka.

Szólj hozzá