A pontyok királya Magyarországon – a sziki ponty

Vannak meg nem kérdőjelezhető alapvetések a gasztronómiában. Ilyen például  az, hogy karácsonykor tradicionális étek az asztalon a halászlé és a rántott hal. Sajnos már köztudomású tény, hogy mi magyarok kevés halat eszünk. Kevéssé érint meg minket a tény, hogy a halfogyasztás fontosságára mindenféle csatornákon próbálják meg felhívni a figyelmünket. Amikor jön a karácsony, mintha azt gondolnánk, íme, itt a remek alkalom megmutatni a világnak, hogy mi is eszünk halat.

És nem is akármilyet.

Ismerkedjünk meg a sziki ponttyal!

Anélkül, hogy hosszas biológiai fejtegetésekbe bocsátkoznánk, előre le kell szögeznünk, hogy a ponty őshonos fajta itt a Kárpát-medencében. A legnagyobb gazdasági jelentőségű halfaj, horgászaink nagy része pontyhorgász. Háromféle alakváltozatát ismerjük: tőponty, vadponty és nemesített ponty.

A sziki ponty sokfelé él az országban, nem eliszaposodott tavakban, a Hortobágyon, Szeged illetve Karcag környékén is tenyésztik. Rendkívül kedvelt fajta. Kiemelkedő jelentőséggel bír tenyésztésében Akasztó, amelyről el is nevezték az ott tenyésztett sziki pontyot.

Az akasztói sziki ponty

Ezen a néven márkanévvé is alakult ez a halfajta. Tenyésztése során különlegesen nagy hangsúlyt fektetnek a takarmányozásra, annak minőségére és mennyiségére is. Nemcsak az a fontos itt, hogy kiváló minőségű takarmányt adjanak, hanem az is, hogy ne adjanak belőle sokat. Ezzel érik el azt, hogy a ponty húsa nem lesz zsíros.  Az akasztói sziki ponty alacsony népesítési sűrűséggel tenyésztett fajta, így lehetőség nyílik arra, hogy ne elsősorban gabonatakarmánnyal etessék az állatokat. Így a pontyhúsnak alacsony lesz a koleszterinszintje, több mint 60 %-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ezen kívül pedig A, B1, B2, B12, D vitamint is. Mindezeken kívül kalciumban és vasban is gazdag.

Ha valaki akasztói sziki pontyot vásárol a következőkben lehet biztos: a hal a termelési kontroll alatt álló Akasztói Halgazdaság tavaiból származik, minősített fajta (Szarvasi P34). A halat az Akasztói Halgazdaság termelési technológiája szerint tenyésztették, nagy élettérben nevelkedett, a halhús kiváló konzisztenciájú. Az is biztos ebben az esetben, hogy az állatot kíméletes technológiával fogták ki és az állományt állandó orvosi felügyelet alatt tartották.

Ezek az információk igen érdekesek és hasznosak. Mégis talán a legfontosabb számunkra karácsonykor az, hogy ez a fajta hal nagyon finom. Olyannyira meggyőző, hogy 2016-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől az Aranyszalag Minőség tanúsító védjegyet. Ezt a védjegyet csak a kiváló minőségű alapanyagok kaphatják meg.

Szólj hozzá