Tojás – a szuperélelmiszer

Kevés annyira jó alapanyag van a konyhában, mint a tojás és szintén kevés olyan alapanyag van, amely a helytelen használat, vagy a nem megfelelő helyről való beszerzés miatt rengeteg gond forrása is lehet.

A tojás évezredek óta az emberi táplálkozás része, igazi fehérje, energia és vitamin bomba. Sokan nem tudják, de napi egyetlen tojás elfogyasztása jónéhány vitamin és ásványi anyag napi beviteli értékének akár ötödét is fedezi.

Hogy mi is van egy tojásban és a napi bevitel hány százalékát fedezi? Íme a lista!

12% A-vitamin sejtfejlődés, látás, bőr
18% D-vitamin erős csontok és fogak
17% B2-vitamin egészséges bőr és szemek
6% E-vitamin egészséges izmok és idegrendszer
20% biotin szép bőr és haj
17% pantoténsav anyagcsere-folyamatok, szellemi teljesítmény
12% folsav sejtosztódás
26% kolin idegek, izmok, agyműködés, memória
15% foszfor ép csontok és fogak
7% vas oxigénszállítás a vérben
7% cink erős immunrendszer
19% jód pajzsmirigyműködés

 

A tojás az egyik olyan alapanyagunk ami szinte mindenre jó, lehet szendvics betét, lehet levesbetét, köret, készülhet belőle édesség, főétel – tényleg csak a fantáziánk dönti el, mi mindenre használható.

tojás

Honnan és milyet vegyünk?

A tojással kapcsolatban az egyik leggyakoribb jelző a falusi. Ez az a tojás, amit egyre nehezebb beszerezni, pedig minősége összehasonlíthatatlanul jobb, mint ipari termelésben előállított társaié.

A tojásoknál fontos a méret, a legtöbb recept az L és M méretre vonatkozik, ha ennél kisebb, vagy nagyobb áll rendelkezésünkre, akkor súlyt szoktunk mérni és úgy felhasználni. A profi cukrászok receptes füzeteiben ezért látjuk a tojássárgát és a fehérjét külön grammban megadva.

XL – nagyon nagy: nagyobb mint 73 gramm
L – nagy: 63 és 73 gramm között
M – közepes: 53 és 63 gramm között
S – kicsi: kevesebb mint 53 gramm

Ha nem tudunk igazi házi tojáshoz jutni, akkor jön a nagy dilemma, hol vegyünk és milyet. Az uniós jogharmonizáció eredményeként nálunk is bevezették a tojások egyedi jelölését, kereskedelmi forgalomba csak így hozhatók.

Ezért olvassuk el a kódot!

Lássuk mit jelent a tojás héján a hosszú kódsor.

Első rész: az állat tartási technológiájának kódja:
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer
0: ökológiai tartás

Második rész: az ország ISO kódja, a magyar tojásokon HU kód látható, azaz ha ez van a tojáson, akkor az itthoni termelésből származik

tojás kód

Harmadik rész: a megye vagy főváros kódja, 01-20 közötti szám

Negyedik rész: megmutatja, hogy az adott megyén belül melyik állat-egészségügyi kerületbe tartozik a telep, ahonnan származik a tojás

Ötödik rész: a “T”, azaz tojótyúk

Hatodik rész: kétjegyű szám, amely lehetővé teszi az adott állat-egészségügyi kerületen belül a telep pontos beazonosítását

Hetedik rész: a / jel utáni szám a konkrét istálló számát jelzi a telepen belül

Ha dobozos tojást vásárolunk, akkor fontos tudni, hogy például az EXTRA FRISS felirat szerepeltetése a dobozon azt jelenti, hogy a tojásrakás és a boltba kerülés között nem telt el több, mint 9 nap.

Szólj hozzá