Mandolin – a konyhai szeletelés mestere

Ha a konyhában dolgozunk, sok olyan munkafázissal találkozunk, ami időt rabló, sok pepecselést igényel. Minden háziasszony hálás azért, ha megtalálja ezekhez a folyamatokhoz a „célszerszám”-ot, azt, amellyel pár percre rövidítheti a sokszor hosszabb időt igénylő munkafázist.

Gyorsan és balesetmentesen

Természetesen ezek a folyamatok veszélyesek is lehetnek, ilyen például a keményebb zöldségek, gyümölcsök aprítása, szeletelése. De említhetném a puha belsejű gyümölcsöket és zöldségeket, amivel szintén meg lehet küzdeni. Ezek a műveletek nem elég éles késsel végezve nem csak megkérdőjelezhetik eredményességünket, de még balesetveszélyesek is. Egy szó, mint száz: kell egy eszköz, mégpedig egy szeletelő, azaz egy konyhai mandolin.

Ezt az elegáns nevű eszközt, jó szívvel ajánljuk minden háziasszonynak. Több részből áll: praktikusan egy lapos gyaluból, melybe éles pengét erősítettek, és egy „mozgó” részből, melybe befoghatjuk a zöldséget/gyümölcsöt a művelethez. Így elkerülhetővé válik a konyhai baleset, mely hagyományos gyalun előfordult annak idején.

Hogy működik?

A mandolin szeletel, de képes julienne-re is vágni a zöldségeket, sőt hasábburgonya készítésére is alkalmas. Természetesen többféle méretben szeletelhetünk, sőt a julienne-re vágott zöldség is lehet többféle vastagságú. Összeszerelése és használata nem bonyolult, és megéri a fáradozást – mármint azt a pár percet, amíg trükkjeit megismerjük.

A japán mandolinról

Ezt az igen hasznos berendezést a világ háziasszonyai előszeretettel használják, de az is előfordul, hogy egy nép konyhájában más nevet kapott. Érdekesség, hogy japán verzióját például kezuriki-nek hívják, amely hagyományosan fából készül és halszeletelésre használják. Nagyon régóta használják ezt az eszközt Japánban, a háztartásokban még ma is nagyon sok helyen megtalálható. Egészen papírvékonyságúra lehet vele a szárított csíkoshasú tonhalat szeletelni, szinte halforgács készül segítségével. A halforgácsot egy kis fatálkába gyűjti alul a kezuriki, melyet, mint egy fiókot húzhatunk ki.

A kezuriki így arra emlékeztet minket, hogy régi vágya minden korok háziasszonyainak, hogy gyorsan és hatékonyan szeleteljenek – manapság ehhez csak a konyhai mandolint kell beszerezni.

Ha igazán profi eszközt szeretnénk, akkor a gasztrofanok kedvenc márkáját a de Buyert keressük. Az ára magasabb, mint a kommersz gyártmányoknak, de cserébe hosszú évekre kapunk sok funkciós profi eszközt. A gyártó ugyanis nem viccel, élettartam garanciát ad a mandolinjai mellé.

Szólj hozzá