Maghőmérő

Akik komolyan foglalkoznak a sütéssel főzéssel azok számára nem idegen a maghőmérő. Cikkünk azoknak mutatja be ezt a kicsi de hasznos eszközt, akik még csak most mélyednek el a főzés tudományában.

Szinte mindenki átélte már, aki főz, hogy milyen az, amikor nem sikerül a madártej alapját időben levenni a tűzről és kicsapódik benne a fehérje. Egy ilyen eset után évekig nem készítettem madártejet. Aztán amikor egy főzőtanfolyamon vettem részt és pont madártej volt a desszert, akkor láttam, hogy maghőmérővel mérik kevergetés közben a hőmérsékletét. 82 foknál a séf levette a tűzhelyről, átöntötte egy másik edénybe, hogy az edény melegétől ne emelkedjen tovább a hőmérséklet, és ott volt a tökéletes madártej. Se nem sűrű, se nem híg, hanem pont ahogyan szeretem. Azután a főzőtanfolyam után első dolgom volt venni egyet. Ne elérhetetlen luxuscikkre gondoljunk ára háromezer forinttól indul, igaz láttam már százezer forintosat is, profi konyhában. Van statikus és digitális fajtája is, mi mindenképpen ez utóbbit javasoljuk.

Ez a kis eszköz persze nem csak madártej készítésénél előnyös. Elsődleges hasznát akkor vesszük, ha húsokat sütünk. Nagyobb darab húsoknál szinte állandó kérdés, hogy vajon átsült, vagy nem véres a csont mellett, esetleg nem sütöttük-e túl. Ezen kérdéseinkre választ ad a maghőmérő, ha tudjuk az optimális hőmérsékleteket.

Otthoni körülmények között, kellő tapasztalat nélkül mindenkit óvni szoktam a rozé húsok sütésétől. Aki szereti az ilyen módon sült húsokat mindenképpen tanulja meg, pontosan mire kell figyelni. Az alacsony maghőmérsékletű húsok esetében sokkal nagyobb az esélye egy esetleges fertőzésnek.
Fontos tudni, hogy a húsok hőmérséklete kívül és belül eltér. Kívül teljesen átveszik a sütő hőmérsékletét, de belül nem tudnak jobban felmelegedni, mint a bennük lévő folyadék, azaz a víz forráspontja. A biztonságos húsfogyasztáshoz a belső hőmérsékletet kell mérjük. A leggyakoribb húsételek maghőmérséklete:

 

sült csirkecomb: 82 fok
sült csirkemell: 72 fok (ennél a hőmérsékletnél még szaftos marad)
marhahús: 52-80 fok (erről külön cikkünk készül)
sertéshús: 72-85 fok
bárány: 72-85 fok (a 72 fok rozé sültet eredményez)
hal: 56 fok

 

Következő – a témához kapcsolódó – cikkeinkben részletesen foglalkozunk az egyes húsok sütésével és mindegyikhez adunk egy kipróbált receptet is.

Szólj hozzá