F. Nagy Angéla, a magyar gasztronómia egyik legnagyobb tanítója

Kilencvenéves korában elhunyt F. Nagy Angéla, Aranytollas újságíró, gasztronómiai szakíró, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője.
Több generációt tanított meg főzni, szakácskönyvei minden könyvespolcon ott sorakoznak, a mai napig alapműveknek számítanak. Nemcsak az ételek elkészítésének módját tanította, hanem a hozzájuk fűződő kultúrtörténeti érdekességek világába is bepillantást engedett, őrizte és továbbadta a magyar gasztronómia legnemesebb hagyományait.

Nagy Angéla 1928-ban született egy pesterzsébeti polgári-arisztokrata családban. Mindent megtanult, amit egy jól nevelt úrilánynak abban az időben illett tudnia, de a főzéshez egyáltalán nem fűlött a foga. A családi legendárium szerint alkut kötött édesanyjával, hogy minden héten egyszer kötelezően ő főzi a családi ebédet, de mindig csak azt, amihez kedve van. Amikor Angéla a harmadik héten is lecsót tálalt – az egyetlen ételt, amit édesanyja képtelen volt megenni – anyja örökre kitiltotta őt a konyhából.

Egyiptológusnak készült, majd édesapja unszolására a diplomata pálya felé vette az irányt, hiszen remekül beszélt angolul, franciául, németül. Aztán rájött, hogy diplomata iskola nem neki való, inkább művészettörténetet és francia filozófiát tanult. Egyszer, amikor látogatóba utazott édesapjához a Mátrába, a buszon megismerkedett egy férfival. A férfi akkor tért haza munkaszolgálatról, gyógyszerész volt és pályakezdő író. Örkény Istvánnak hívták, és már ott a buszon megkérte a 20 éves lány kezét.

Feleség volt és háztartásbeli, de nagyon zavarta, hogy nem csinál semmit, így Örkény egyik barátjának segítségével elkezdett írni a Magyar Nemzetnek. A gyakorlatban ekkor még mindig nem főzőtehetségéről volt híres (amikor hozzáment Örkényhez, egy szakácsnőt kapott “nászajándékba”), de az írásai egyre inkább gasztronómiai és kultúrtörténeti írások voltak.
Később az Újítók Lapjában publikált. Örkénytől elvált, majd a hetvenes évek végétől a Magyar Konyha főszerkesztője lett. Második, orvos férje révén a Medicina Kiadónál helyezkedett el. Több mint 25 szakácskönyvet írt, amelyeket több milliós példányszámban adtak el.

Szólj hozzá