Torma – a húsvéti sonka kíséretében

Ma már nagyon sokféle kiszerelésben, ízben kapható, van durvára reszelt, van tejszínnel készülő, sőt ízesített is. Egy biztos: a húsvéti asztalon a sonka mellé tormát teszünk, hiszen a füstölt, markáns íz mellé kiválóan passzol a csípős, erős, karakteres kiegészítés.

Legyünk egy kicsit formálisak: a torma „tudománya” következik. 🙂

A torma és a történelem – némi visszatekintés

A torma növény a káposztafélék családjába tartozik, évelő, lágyszárú növény, a mustár közvetlen rokona. Leginkább gyökerét ismerjük, mint fűszert, ízesítőt. Kifejezetten európai növény, az egész kontinensen termesztik, és bár Kelet-és Közép-Európa a jellemző termőterülete még a mediterrán vidékeken is elterjedt. Már 3000 évvel ezelőtt, az ókori Görögországban is ismert volt, sőt még bibliai utalás is említi: a zsidó húsvétkor a hús mellé keserű és csípős gyökeret szolgálnak fel. Bizonyíthatóan már a 13. században termesztett növény Németországban, de ha a magyar hagyományokat nézzük, akkor azzal szembesülünk, hogy már a honfoglaló magyarok is ismerték.

A torma és az egészség

Kiváló élettani hatásokkal bír. Eredetileg elsősorban gyógynövényként terjedt el. Csípős íze például egy olyan vegyületnek köszönhető, mely antibiotikus hatású. A torma gyökerének nagyon magas a C-vitamin tartalma. Ajánlják köszvény, vesekő, húgyúti fertőzések, allergia, nátha esetén. Magas a kalcium, magnézium és nátriumtartalma is. Kiváló görcsoldó, emésztéssegítő, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Egy nem súlyos nátha kiválóan elmulasztható mindenféle gyógyszerek nélkül – a torma segítségével. A frissen reszelt torma elfogyasztva baktérium-és vírusölő hatásával segít, lereszelve, vízben forralva pedig inhalálni lehet vele. Így a légutak könnyebben tisztulnak. Érdemes kipróbálni az orrcseppek helyett!

torma

És még mit eszünk tormával?

Amint arról már volt szó, a Bibliában is megjelenik, mint hús mellé adott kísérő étel. Ne legyünk igazságtalanok: nem csak a sonkát lehet tormával enni – természetesen. A húslevesbe főtt hús mellé is javasoljuk megkóstolni – főleg, ha marhahúslevest készítünk, egészen páratlan élményt nyújt. Húsok mellé adják az angolszász konyhában is: rostonsültek, steak-ek, halak kísérője. Ausztriában reszelt almát kevernek hozzá. A mediterrán országokban paradicsommártáshoz is keverik, és persze ne felejtkezzünk meg a japán wasabi-ról sem. Ez a tormafajta a mi tormánk távoli rokona – a vízitorma. A japán konyha kedvelt, elterjedt igen erős kiegészítője.

A házi torma készítése

Ha nem akarunk boltban tormát venni, el is készíthetjük a húsvéti asztalra. Ez már korántsem olyan könnyfakasztó művelet, mint volt hajdanán – az aprítógép előtti korszakra gondolok. Kell hozzá négy deciliter víz, öt evőkanál ecet, egy kávéskanál és négy evőkanál cukor, amiket összekeverünk, és ebbe rakjuk az előzőleg meghámozott, darabokra vágott és aprítógéppel tovább finomra vágott körülbelül fél kiló tormát. Vigyázzunk vele, sokkal erősebb lesz, mint a bolti változat! Adott esetben finomíthatjuk ízlés szerint, tejföllel, tejszínnel vagy akár majonézzel is. Az biztos, hogy erre az ízre mindig szükségünk lesz húsvétkor. 🙂

Szólj hozzá