Különleges babok

A babot könnyen alulértékelhetjük, hiszen nagyon finom, de egyszerű ételek főszereplőjévé avanzsálódott a magyar konyhában. Tekintsünk el tehát látszólagos egyszerűségétől és nézzünk kicsit körül, milyen különleges babok vannak!

Lóbab

Kezdjük mindjárt az ősi magyar konyha egyik kedvelt fajtájával. A nagy szemű lóbab felhasználása a régmúltig visszanyúlik, egykor lisztté őrölve is felhasználták. Ez volt az első babfajta, amit használtunk, és sokáig a babon csak a lóbabot értették. Nagy szemű fajta, melynek zsenge hüvelytermése zöldbabként, zsengén, éretlenül kifejtőbabként, éretten szárazbabként volt használatos. Nagyon magas fehérjetartalma miatt fontos tápláléka volt a paraszti konyhának. Nem beszélve arról, hogy nagy felületet képes befutni, ezért akár valami takarásához is használható. Sőt, mi több, szélérzékeny növények mellé vetve megvédi azokat az időjárás viszontagságaitól. Korán, már márciusban vethető, magról, de nem szokatlan, ha palántáról nevelik fel.

Limabab

A közönséges babnál értékesebb, igényesebb növényfajtáról van szó. Érdekesség, hogy vadon növő változata mérgező, ciántartalmú glükozidokat tartalmaz, ezért ha mégis ilyet dolgozunk fel (mondja az ajánlás) az első főzővizet le kell önteni. A modern, kereskedelemben előforduló fajtái azonban nem tartalmaznak ilyen vegyületeket, úgyhogy bátran fogyaszthatjuk őket. Hüvelyesen, kifejtve és szárazbabként egyaránt használható. Viszonylag későn lehet vetni, mert nagyon hamar terem, általában április-májusban lehet elvetni és folyamatosan terem 2-3 hónap múlva. A zöld növényeket zsenge állapotukban kell leszedni. Magas a fehérje-és kalóriatartalma és magas az olaj-és rosttartalma is.

Spárgabab

A támrendszert igénylő egyéves lágyszárú növény hétköznapi nevén madzagbabként, vagy kínai hosszú babként is ismeretes. Jellegzetesen hosszú, 100 centimétert is elérő termése van, aminek csüngése érdekében ajánlatos ezt a fajtát fára, esetleg kerítésre futtatni. Későn vetjük ezt a fajtát is, tavasszal, és egészen a beköszöntő fagyokig lehet szedni. Élelmezési szempontból csak a hüvelye jelentős, a kicsi magoknak szárazbabként külön nincs jelentősége.

Mungó bab

Kínától Indiáig igencsak elterjedt babfajta a mungóbab. Elsősorban sütemények és desszertek alapanyaga ez a kis zöld gömbölyded bab, sőt, jégkrémet is készítenek belőle. Kiválóan csíráztatható, így a mungóbabcsíra az egyik legfinomabb saláta-alapanyaggá is nemesül, de a vegán konyha főzelékként is ismeri. Az őrölt babszemekből pedig kivonják a keményítőt, ami így az üvegtészta alapanyaga lesz.

Töreki bab

És ha már gasztronómia – a végén egy olyan fajtáról essen szó, amely igazán magyar és igazán kuriózum. 2017-ben lett az év két balatoni alapanyaga közül az egyik a töreki Zalán bab, melyet egy siófoki őstermelőnél találtak meg a szakértők. Fodor Lajos nevét elsősorban csicsókájáról ismerték addig, de az alapanyagok keresése és vizsgálása közben jött ötlet, hogy a babok környékén érdemes lenne körülnézni, igazán jónak bizonyult.

A tavalyi év decemberében így ebből a kiváló babból valamint keszthelyi tokhalból készült ételeket kóstolhattak a vendégek szerte a Balaton körül.

Így lett 2017-ben egy babfajta az év egyik balatoni alapanyaga, ezzel új szintre emelve a babot a gasztronómiában.

Szólj hozzá