Húsgombóc – az olcsóság diadalmenete

A húsgombóc csodálatosan bizonyítja azt, hogy bármennyire is szeretnénk ráhúzni egy ételre, hogy ilyen vagy olyan származású, teljesen felesleges próbálkoznunk. Ha valami az egész világon elterjedt, sokféle formában, sokféle néven ismert, akkor nem is az a lényeg, kik készítették először, hanem az, hogy mi a siker titka. Ennek jártunk utána.

Régi és új találkozása

Az étel valós származási helye ismeretlen, ezt szögezzük le rögtön az elején. Az is biztos, hogy Amerikában futott be óriási karriert, ahová pedig olasz közvetítéssel került.

Ha mégis meg akarjuk találni a kiindulópontot, akkor fogadjuk el, amit az egyik legmeghatározóbb gasztronómiai enciklopédia, a The Oxford Companion to Food mond: az első húsgombóc jellegű étel minden bizonnyal a kofta volt, a perzsa konyha remeke. Ez egy narancs méretű, sáfránnyal ízesített, darált húsból tojássárgájával készített gombócot jelentett. Az arab világból a kereskedelmi útvonalakon aztán eljutott Görögországba, Észak-Afrikába és az Ibériai-félszigetre is. Az ókori Rómába görög közvetítéssel érkezett, és Apicius híres római szakácskönyvében már több variációja is szerepelt.

Mára az egész világon elterjedt, minden nemzet konyhájában megtalálható valamilyen formában, és magát a típust könnyedén felismerhetjük a sokféleségben is.

húsgombóc világnap

Az olasz családok ételéből Amerika kedvence

Sikerének titka az egyszerűség, a praktikum és az olcsóság volt. Valószínűleg így robbant be Amerikában a köztudatba, ahová a 19. század végén és a 20. század elején Olaszország szegényebb régióiból érkező bevándorlók hozták magukkal. Alig volt pénzük, így nagyon alapvető, egyszerű ételeket főztek. Az olasz polpettine (ahogy ők nevezték a húsgombócot) lényege éppen az volt, hogy az olcsó húsrészekből is valami laktató ételt készítsenek. Amerikában a szintén olcsónak számító paradicsomkonzervvel és a legegyszerűbb tésztákkal egészítették ki – így lett belőle az egész család számára bőséges ebéd vagy vacsora. Bármilyen húsból el lehetett készíteni, még halból is, semmilyen komoly konyhatechnológiai ismeretet nem igényelt, így még kezdő háziasszonyoknak is garantált sikerélmény volt. Az ízesítésekor szabadon engedhették a fantáziájukat a fűszerek, a hozzákevert gabonák, zöldségek terén – nagyon rugalmasan dolgozhattak vele. Kis mennyiségben pedig neki sem álltak, már akkor sem…

Amerikában, ahol az ételeknél is fontos szempont a gyorsaság, a húsgombóc az egyik legkedveltebb comfort food – azaz hétköznapi, egyszerű, gyors és az otthonosság érzésével tölt el.

Amit nekünk a vasárnapi rántott hús, körülbelül azt jelenti az amerikai családoknak a húsgombóc. New Yorkban van olyan étterem, aminek a kínálatában 54 féle húsgombócos étel szerepel, előétel, főétel vagy akár saláta formájában is. Sőt – bár ez inkább marketingfogás – saját világnapja is van: március 9.

Főzzünk ebből az alkalomból mi is egy jó húsgombócos ételt!

 

Szólj hozzá