A Mikulás nyomában

Először az ember nagyon örül, hogy ha azt mondják neki egy megbeszélésen, hogy írjon a Mikulásról cikket a weboldalra. Elvégre, mi lehetne slágergyanúsabb december elején, mint a piros ruhás nagy szakállú, dörmögő hangú bácsika, akinek zsákjában minden jó van a gyermekeknek?

Nos, ez az első reakció. A második pedig egy kérdés: mégis, mi az, amit még nem írtak meg a Mikulásról? Hát, a küldetés lehetetlennek tűnik. De egy gasztro oldalon a csokimikulásnak helyet kell szorítani, nincs mese. 🙂

Csokimikulások először

Mikulás formájú csokoládét először a nagynevű Suchard csokoládégyártó cég készített 1880-ban. Ezek a figurák gyűjtőknek készültek – csupán 300 darab csokiból készült mikulást tartalmazott ez az első széria. Az 1920-as években Gerbeaud és Hauer kezdett el csokoládéfigurákat gyártani. Az igazi tömeggyártás az 1930-as években kezdődött el, Magyarországon is. Először még tömör csokiból voltak a Mikulások, aztán egyre inkább az üreges változat kezdett elterjedni.

Másodszor

Gyermekkoromban – azok a nyolcvanas évek – azért még elég limitált választék volt csoki mikulásból. Volt két vagy három méretben tejcsokoládé, és volt étcsokoládé – ez utóbbit mindig elcseréltem valami másra. 🙂 Ezek a csokoládék, úgy emlékszem, finomak voltak. De ki tudja, lehet, hogy ez csak a nosztalgia….Mindenesetre rendes versenyt tartottunk, miszerint kinek hány Mikulás álldogál az ablakában  – anyáink nagy örömére egészen karácsonyig.

Harmadszor

Napjainkra már egészen átláthatatlanná vált a csokoládéból készült Mikulás figurák hada. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Fehér, tej, ét, ízesített, cukormentes, robbanócukros változat – hogy csak néhányat említsek. Ezeknél a termékeknél is igaz az, hogy az olcsó fajta az rossz minőségű. Óvakodjunk a kakaós bevonómassza kifejezéstől! Ha csoki mikulást veszünk, inkább nyúljunk a pénztárcánkba, vagy vegyük meg a kisebb, de jó minőségű terméket. Érdemes az összetevőket böngészni a csomagoláson! A lényeg, hogy minimum 30 % kakaótartalma legyen – minél magasabb ez a szám, annál jobb a minőség. Az igazi csokoládét állandó temperálás mellett formálják – ez időigényes és odafigyelést igényel. Temperálni például a már említett kakaós bevonómasszánál nem kell.

Csokimikulásnak márpedig lennie kell az ablakokban – különben honnan is tudná meg az utca népe, hogy az ablak mögötti szobában egy gyerek lakik. 🙂 Aki jól viselkedett – legalábbis a Mikulás így volt informálva…

Szólj hozzá