Nyitottan az ízekre

Egyik nagy leckém, amit az étterem adott, a nyitottság újra meg újra visszatérő témája.

Agyoncsépelt mondás, hogy csak az tud igazán jól főzni, aki nyitott az ízekre. Nyitott az, aki mer kipróbálni újat, megkóstolni az ismeretlent, újra találkozni azzal az ízzel, amit gyerekkora óta utál. Sok ilyen élményem volt, jó is rossz is, mindegyikből épültem.

Sok embernek az otthoni sütemények ízei vannak bevésődve, nekem az egyik legmélyebb emlékem a húsleves. A jófajta húsból, rengeteg zöldségből, sok órán át lassan készülő húsleves. Valahol mindig azt az ízt kerestem, de aztán találkoztam másokkal is. Étterembe járva kipróbáltam már Huszár Krisztián levesét, aztán Pető Balázs hónapok óta fent lévő öreg levesét, a pho-t és még sok minden mást. Rengeteg íz- és illatélményem volt ezekből, és azt tanultam meg, hogy mindegyik jó a maga nemében, és mindegyik önálló íz. Nyitottnak lenni, megtapasztalni a mások által szeretett dolgokat tényleg jó érzés.

Amikor coachingra jöttök, sokan toporogtok. Tudjátok, hogy nem jó helyen vagytok és azt is, hogy váltani kellene. Van aki dühös, van aki dermedt, van aki fásult. Pedig nem olyan nehéz, mint gondoljuk, csak a nyitottság hiányzik a próbákra, amelyekből kiderülhet, mi lesz az új út. Azt látom, néha ez a legnehezebb, mert aki váltani akar, annak rendszerint van A, B,C, D terv a fejében. De néha mégis a legjobb, ha nincs terv. Amikor az ember hagyja magát egy döntés előtt sodródni, csak úgy lebegni és megélni ami körülütte van. Ezt kevesen merik megélni. A próbálgatást, amely esélyt ad mindennek.

Mit csinál az ember, amikor dolgozik? Beszokik egy menüs helyre és minden nap ott eszik, nulla esélyt adva annak, hogy új ízvilággal, új receptekkel, új arcokkal találkozzon.

Azt szoktam ezért mondani annak, aki változásra készül, hogy először nyitottságból vegyen leckét. Első lépésként két hétig minden egyes nap máshová menjen enni és csak olyat egyen, amit még nem. Egyen törököt, indiait, olaszt. Jó móka lesz. Amikor nagy döntés előtt álltok, a legvadabb dolgoknak is esélyt kell adni. Szóval irány ismerkedni azzal, mit esznek a többiek…

Szólj hozzá