Húsvéti kalács

Nehézségi fok: 4

1.       Az élesztőt a cukros meleg tejben elkeverjük egy egész tojással és egy sárgájával – nem kell felfuttatni.

2.       A lisztbe elvegyítjük a t, majd hozzáadjuk a tejes keveréket.

3.       A tésztát dagasztógéppel dagasztjuk, teljesen simára. Amikor szép a tészta a végén adjuk hozzá a puha vajat és azzal is kidagasztjuk.

4.       A tésztát duplájára kelesztjük, majd négy csíkra vágjuk, óvatosan hengereket formázunk belőle, vigyázva, hogy ne nyomkodjuk ki belőle a levegőt.

5.       A hengereket egymás mellé rakjuk, az egyik végüket összenyomkodjuk, majd összefonjuk őket.

6.       A kész négyes fonatot jénai tálba tesszük, ott ismét hagyjuk legalább 30 percet kelni és sütés előtt lekenjük egy tejjel elkevert tojás sárgájával.

7.       180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. A rácson hagyjuk kihűlni.

Részletek

Allergének

  • tej
  • tojás
  • glutén

Hozzávalók

  • 50 dkg BL 55 liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2,5-3 dl zsíros tej (legjobb a friss házi tej, ha nincs, akkor 3,5%-os)
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 7 dkg vaj
  • 1 csomag friss élesztő

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter