Bejgli

Nehézségi fok: 4

A tészta elkészítése

1.      A lisztet összekeverjük a többi száraz hozzávalóval.

2.      A vajat megolvasszuk, elkeverjük a tejben a tojássárgájával, majd hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz.

3.      Nem kell keleszteni!

4.      Fontos, mind a tésztát, mind a kész tölteléket pontosan mérjük hatfelé, így lesznek tökéletesen egyforma bejglik!

5.      A tésztát sütés előtti napon készítjük el, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap reggel sütjük.

 

A töltelék elkészítése

A tejet felforraljuk, forrón a száraz alapanyagokhoz keverjük, megvárjuk amíg kihűl, utána lehet a tésztára kenni.

A bejgli elkészítése

 

1.       A hűtőből kivett tésztát 20×25 cm-es téglalapokra nyújtjuk, de nyújtáskor nem lisztezzük.

2.       Amikor betöltöttük, a tetejét lekenjük tojássárgával, majd ha megszáradt tojásfehérjével is, így lesz szép márványos a tészta teteje.

3.       A tetejét mélyen meg kell szurkálni, hogy a keletkező gőzök távozhassanak – ha nem így teszünk, a tészta megreped.

4.       Légkeverésen 180 fokon 30 percig, pirulásig kell sütni.

Részletek

Allergének

  • glutén
  • dió
  • tej
  • tojás

Hozzávalók

A tésztához (6 rúd bejglihez):

  • 90 dkg BL55 liszt
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet só
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dl tej, hogy kényelmesen nyújható tésztát kapjunk

A mák töltelékhez (3 rúd bejglihez):

  • 45 dkg mák darálva
  • 15 dkg kristálycukor
  • 4 dkg beáztatott mazsola
  • 7 dkg kekszmorzsa
  • 0,25 l tej
  • reszelt citromhéj

A dió töltelékhez (3 rúd bejglihez):

  • 45 dkg dió darálva
  • 15 dkg kristálycukor
  • 4 dkg beáztatott mazsola
  • 7 dkg kekszmorzsa
  • 0,25 l tej
  • reszelt citromhéj

A gesztenye töltelékhez (1 rúd bejglihez):

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 0,5 dl tej
  • rum

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter