Madre kovász

Nehézségi fok: 2

1.     A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk (lehet géppel is). Fontos, hogy NE műanyag edényben tároljuk! Konyharuhával letakarva, 48 órán át langyos helyen kelesztjük – bármelyik konyhai polcra feltehetjük, ahol nem zavar.

2.     A 48 óra elteltével (inkább több legyen, mint kevesebb) kiveszünk a tésztából 200 grammot, hozzáadunk 100 ml langyos vizet, jól eldolgozzuk és hozzáadunk 200 gramm lisztet. Jól összegyúrjuk, és újra 48 óráig pihentetjük letakarva. Ezzel a művelettel felfrissítettük a kovászt.

3.     A 48 óránkénti frissítést (tehát a 2. pontban leírtakat) addig kell ismételni, amíg azt nem látjuk, hogy 4 óra alatt a duplájára kel a kovász. Ez mindig függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól is. Ha nem megy, mint a karikacsapás, az nem azt jelenti, hogy nem csináltunk valamit jól! Ha kész, légmentesen záródó üvegbe tesszük, és hűtőben tároljuk. Ügyeljünk rá, hogy az üveg jó nagy legyen, mert még a hűtőben is kelni fog.

4.     Innentől minden alkalommal, amikor sütni akarunk belőle, előző este elővesszük, “megetetjük”, majd reggel kiveszünk belőle annyit, amennyi szükséges a sütéshez. A többit üvegbe, hűtőbe tesszük. Hetente egyszer akkor is frissíteni kell, ha éppen nem akarjuk használni!

Részletek

Allergének

  • glutén

Hozzávalók

  • 200 g finomliszt
  • 100 ml langyos víz
  • Fél teáskanál méz

Szólj hozzá