Szilvásgombóc

Nehézségi fok: 2

1.       A burgonyát héjában, sós vízben főzzük meg. Még forrón, villára bökve könnyen meghámozhatjuk, krumplinyomón áttörjük.

2.       A burgonyához fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, annyit, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Alálisztezünk, fél centi vastagra nyújtjuk és kisebb tenyérnyi négyzetekre vágjuk.

3.       A közepére tesszük a magozott szilvát, amelyet előzőleg cukorral és fahéjjal ízesítünk. A gombócokat forró vízben 2-3 percig főzzük. Amikor beletesszük a vízbe, a gombócok leragadhatnak, érdemes kicsit mozgatni az edényt, hogy ezt megakadályozzuk.

4.       A kész gombócok felemelkednek a víz tetejére. Óvatosan szűrőkanállal kiszedjük őket, jól lecsepegtetve azonnal a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsára tesszük. 1-2 percet várjunk a hempergetéssel, mert ilyenkor még nagyon sérülékeny a tészta!

Ugyanebből a burgonyás alaptésztából készíthetjük a nudlit és barátfülét is.

Részletek

Allergének

  • glutén
  • tej

Hozzávalók

  • 1 kg sárga burgonya
  • 1 kg magozott szilva (jó a fagyasztott is, felhasználás előtt olvasszuk ki)
  • 30-40 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • porcukor vagy fahéjas porcukor a szilvák ízesítéséhez és a gombócok tetejére

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter