Sütőtökös gersli „rizottó”

Nehézségi fok: 2

1.       A hagymát megtisztítjuk és nagyon apróra felkockázzuk, majd a felhevített vajban üvegesre pároljuk.

2.       Beletesszük az átmosott gerslit – ha sok időnk van, akkor előtte 2-3 órára be is lehet áztatni.

3.       Jól átforgatjuk a hagymán a gerslit, felforrósítjuk, majd ráöntjük a bort, amelyet elforralunk róla.

4.       Felöntjük az alaplé kb. negyedével és elkezdjük főzni. Türelmes munka következik, akár 1 óra is kellhet amíg megpuhul. Lassan, egy irányba kevergetjük és mindig öntjük hozzá az alaplevet, apránként. Amikor elkezd krémesedni és már majdnem kész, akkor belekeverjük a maradék vajat és sajtot.

5.       A sütőtökös verzióhoz sütőben sóval, borssal megsütjük a sütőtököt, leszedjük a héját és alaplével krémesre turmixoljuk.

6.       A kész krémet hozzákeverjük a gersli rizottóhoz. Ezt az ételt jelen esetben köretként használtuk, de spenótlevelekkel dúsítva további sajt hozzáadásával megállja a helyét főételként is. Ha spenóttal dúsítjuk a spenótleveleket nem kell külön megfőzni, elég csak belekeverni a rizottóba.

Részletek

Allergének

  • glutén
  • tej

Hozzávalók

  • 50 dkg árpagyöngy
  • 10 dkg vaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 1,2-1,5 liter alaplé
  • 1 kg sütőtök
  • (Ha rizsből készítjük, akkor 4-5 dkg parmezán, de a gerslihez jobban illik a kecskesajt vagy a natúr sajtkrém.)

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter