A tökéletes házi csiga – avagy variációk egy témára

Nehézségi fok: 2

1.      A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, a szárított élesztőt.

2.      A tejet megmelegítjük, habverővel elkeverjük benne a tojássárgáját.

3.      A lisztes keveréket a tejes keverékkel simára dagasztjuk, amikor már sima a tészta, akkor adjuk hozzá az olvasztott vajat, amellyel tovább dagasztjuk. A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük.

4.      A megkelt tésztát elfelezzük, nyújtunk belőle egy szabályos téglalapot, 3-4 milliméter vastagra.

5.      Az általunk választott töltelékkel megkenjük, majd feltekerjük. Ha szorosra tekerjük, akkor magasabbra sül, ha lazábbra, akkor inkább elterül és lapos lesz.

6.      Amikor felvágtuk a csigákat, kirakjuk tepsire és másodszor is megkelesztjük. 180 fokon, meleg sütőbe tesszük 15-20 perc alatt megsül. Aki akarja megkenheti tojásos tejjel, akkor fényesek lesznek, de nem kötelező.

Gasztrocoach tipp:

A recept nagy adag, két nagy gáztepsire való lesz belőle, ha szorosan rakjuk. Az adag felét akár le is fagyaszthatjuk nyersen, hogy olyankor is sü

thessük, amikor nincs időnk dagasztani, keleszteni.

Hozzávalók a töltelékekhez

Kakaós töltelék

  • 3 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
  • 6 evőkanál porcukor

Fahéjas töltelék

  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 5 evőkanál porcukor

Vaníliás töltelék

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vanília puding
  • 5 dkg mazsola

Mandulás-szilvás töltelék

  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 30 dkg szilvalekvár

Részletek

Allergének

  • glutén
  • tej

Hozzávalók

  • 1 kg BL 55 liszt
  • csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 6 dl 3,5 % -os tej
  • 2 csomag dr. Oetker expressz élesztő
  • 15 dkg olvasztott vaj

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter