Flódni torta

Nehézségi fok: 3

1.      A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2.      A tésztát ledagasztjuk, szorosan folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt elkészítjük a töltelékeket.

3.      A dió- és máktöltelékhez felforraljuk a tejet és összekeverjük a többi hozzávalóval.

4.      Az almatöltelékhez megpároljuk az almát, ízesítjük fahéjjal, cukorral és összekeverjük a kekszmorzsával.

5.      A tésztát kivesszük a hűtőből öt darab kerek lapot nyújtunk belőle, ebből hármat megsütünk, halvány színűre, sütés előtt megszurkáljuk, mert anélkül felhólyagosodik.

6.      Egy nyers lapot belehelyezünk a kikent kapcsos tortaformába, megkenjük a diótöltelékkel, ráteszünk egy sült lapot, majd megkenjük a mákkal, rátesszük a következő sült lapot, rásimítjuk az almatölteléket.

7.      A következő megsült lappal folytatjuk, amelyre rákenjük a lekvárt és végül lezárjuk a nyers lappal.

8.      A tetejét 1 tojássárgájával elkevert tejjel kenjük meg, és 170 fokon legalább 50 percig sütjük.

Részletek

Allergének

  • glutén
  • tej
  • dió
  • tojás

Hozzávalók

A tésztához: 330 g liszt (BL 55)

  • 165 g vaj
  • 20 g porcukor
  • 3 g só
  • 140 ml száraz fehérbor
  • 3 db tojássárgája
  • 7 g élesztő szárított élesztő

A diótöltelékhez:

  • 230 g darált dió
  • 90 g kristálycukor
  • 30 g mazsola
  • 30 g keksz
  • 150 ml tej
  • fél citrom reszelt héja
  • vaníliarúd

A máktöltelékhez:

  • 230 g darált mák
  • 90 g kristálycukor
  • 30 g mazsola
  • 30 g keksz
  • 150 ml tej
  • fél narancs reszelt héja

Az almatöltelékhez:

  • 500 g felszeletelt alma (ízlés szerinti cukorral, fahéjjal félig megpárolva)
  • 50 g kekszmorzsa
  • 500 g barack, vagy szilvalekvár

Szólj hozzá