Carbonara: a legismertebb tészta – vagy mégsem?

Nehézségi fok: 3

2016 óta április hatodik napja carbonara-nap, ma van ugyanis ennek az emblematikus ételnek a világnapja. A carbonara az az étel, amely emberek millióinak kedvence, de száz helyből kilencvenkilencen biztosan nem az eredeti recept szerint készítik.

A carbonarának több eredettörténete van, számunkra a legéletszerűbbnek a szénégetőkhöz kötődő változat tűnt. A történet szerint, Lazio környékén a vándorló szénégetők kényszer szülte eledele volt ez a tésztaétel. Olyan alapanyagokat kellett magukkal vinni ugyanis, amik nem voltak romlandók. Ilyen volt a jófajta füstöletlen sózott tokaszalonna, a pecorino sajt, és a spagetti.

Elkezdtem utána olvasni a receptúráknak, a végén már majdnem sírva fakadtam annyi opciót találtam. A közismert séfek mindegyike másképp készíti.
Így arra jutottam, hogy megpróbálom a carbonara „zanzából” kiemelni azokat a dolgokat, amelyeket a legtöbbször hallottam:

  • öt elemből készül: tojássárgája, spagetti, tokaszalonna, pecorino, fekete bors
  • a tésztát a legtöbb helyen kevés hideg vízben teszik fel főzni, szinte rizottósítva, így lesz krémes
  • a tészta főzőlevéből tesznek félre és ezzel alakítják ki a tojásos mártást
  • nem tesznek bele fokhagymát és hagymát
  • tejszínt beletenni egyenesen szentségtörésnek számít
  • parmezán nem kerül bele

Carbonara

A számomra legszimpatikusabb receptúra 4 főre:

1.       A szalonnát hasábokra vágjuk – nem túl apró darabokra – majd hideg serpenyőben lassan pirosra sütjük. Ha elkészült, kiszedjük.

2.       A tésztát dupla mennyiségű sós hideg vízzel kevergetve al dentére főzzük, a főzőlevéből 1-2 decit félreteszünk, leszűrjük.

3.       A tojássárgáját a fele sajttal, a forró főzőlevet óvatosan adagolva sima krémesre keverjük, majd a tésztát, a tojásos szószt visszatesszük a kisült szalonna zsírjába.

4.       Óvatosan forgatjuk, amíg krémesen bevonja a tésztát a szósz. Ekkor megszórjuk a maradék sajttal, a pirított szalonnával és tálaljuk.

Tippünk: Saját tapasztalat, ne kérdezzétek az okot, de bolti tojásból messze nem lett olyan jó a végeredmény, mint a háziból.

Ünnepeljétek ma ti is ezt a napot egy jófajta carbonaraval!

Részletek

Allergének

  • tej
  • tojás
  • glutén

Hozzávalók

  • 200 g guanciale szalonna
  • 4 tojássárgája
  • 200 g pecorino
  • 500 g spagetti

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter