Becsehelyi szalagos fánk

Nehézségi fok: 3

1.       A tejet megmelegítjük, habverővel elkeverjük benne a tojást, a tojássárgákat, a porcukrot és az élesztőt.

2.       A liszthez öntjük, és teljesen simára dagasztjuk, lehetőség szerint dagasztógéppel.

3.       A tésztát olajjal lekenjük, mert nagyra fog kelni, és ha nincs lekenve, száraz, repedezett lesz a teteje.

4.       Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük. (40-60 perc alatt)

5.       A tésztát hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk és 7-8 centis átmérőjű, vastag falú pohárral szaggatjuk. (Nagyanyám szerint szebb a szalag, ha nem éles szaggatóval szaggatjuk ki.) Ügyeljünk rá, hogy a nyújtásra használt deszka már legyen szobahőmérsékletű, különben megfázik a tésztánk, és nem lesz szép szalag a fánkon.

6.       Amikor kiszaggattuk, újra pihentetjük. Akkor kész, ha a közepébe belenyomjuk az ujjunkat, és ott marad a közepén a helye.

7.       Az olajat akkora edénybe öntjük, hogy legalább két ujjnyi vastagon álljon benne.

8.       Közepes lángon melegítjük az olajat, és ugyanezen a hőfokon sütjük a fánkokat is, hogy átsüljenek. Az első két percben fedő alatt sütjük, utána levesszük a fedőt és megfordítjuk a fánkot. Addig sütjük amíg aranybarna nem lesz.

Részletek

Allergének

  • tej
  • tojás
  • glutén

Hozzávalók

  • 80 dkg BL 55 liszt átszitálva
  • 10 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 9 dkg olvasztott vaj
  • 4 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • A tésztát is lehet ízesíteni vaníliás cukorral, esetleg narancshéjjal, citromhéjjal, rummal
  • 1 liter olaj a sütéshez

Szólj hozzá