Az igazi zalai dödölle

Nehézségi fok: 3

Dödölle. Egy étel, amelynek a nevét egy gyerekmondókának köszönhetően sokan ismerik, mégis kevesen tudják, vagy merik elkészíteni. Még itt Zalában – ahol ennek az ételnek talán a legnagyobb hagyománya van – is sokan vannak, akik nem állnak neki dödöllét készíteni, mert macerás és könnyen el lehet rontani.

Lássuk a titkokat!

Jó dödöllét nem lehet új burgonyából készíteni, mert az túl vizes lesz és nem tudjuk majd megformázni.

A klasszikus recept a következő:

1.       A burgonyát vékony karikákra szeljük és feltesszük főzni annyi sós vízben, ami egy ujjal felette van. Addig főzzük, amíg szinte szétesik.

2.       Ekkor hozzátesszük a lisztet és jön a leglényegesebb mozzanat, hogy nem vesszük le a tűzről, hanem a pépesre főtt burgonyát addig dolgozzuk el a liszttel, amíg egynemű tészta lesz belőle és elválik az edény oldaláról. Ennél a pillanatnál a liszt is megfőtt már. Az öregek azt mondják akkor jó a dödölle, ha csepeg a padlás, vagyis aki készíti, annak a veríték folyik a homlokáról.

3.       A kész masszát hűlni hagyjuk, majd három centi vastagon rásimítjuk egy kistányérra, onnan pedig evőkanállal szép gombócokat készítünk belőle. A történetnek még nincs vége, hiszen most jön a lényeg: az ízesítés.

4.       A nagy klasszikus recept szerint a kockázott vöröshagymát zsíron aranysárgára megsütjük, majd kiszedjük a zsírból. Beletesszük a dödölléket, azokat is minden oldalon megpirítjuk, majd összekeverjük a hagymával és tejföllel locsolva tálaljuk. A vöröshagymás változat mellett lehet túróval, vágott zsírral, sült szalonnával is tálalni, sőt láttunk már olyat, aki édesen, mákkal szórva ette. A dödölle tipikus egytálétel volt századokon át, de ma már köretként is használják, jó kísérője a vadpörköltnek.

Mindenki bátorítunk álljon neki és készítse el – a siker garantált.

Részletek

Allergének

  • glutén

Hozzávalók

  • 1 kg hámozott burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • zsír, vagy olaj a szaggatáshoz
  • A befejezéshez, ízlés szerint: 1 kis fej vöröshagyma kockára vágva, tejföl, túró, kockára vágott szalonna

Szólj hozzá