A ház teája

Nehézségi fok: 1

2004-et írunk, Erdély, Tibód.

Végre megérkeztünk, hogy hosszabb időt töltsünk Erdélyben. Tibódon egy családnál laktunk, ahol észrevettük, hogy egy kis lábasban mindig van lefőzve tea, gyógyfüvekből. Először azt gondoltuk, valamelyik családtag beteg azért van ott, de kiderült, hogy minden nap rendszeresen fogyasztja a család minden tagja. Az öregek tudása szerint ez a tea megvéd a meghűléses betegségektől, tisztítja a belső szerveket, enyhén vízhajtó és mindemellett még finom is. A csoda abban van, hogy a tea minden évben ősz végére készül el, mert folyamatosan vadon szedik a belevalót. Indul a virágok gyűjtésével, az akáccal, a bodzával és a hársfával, majd szedik hozzá a már virágzó citromfüvet, amikor leérik a feketeáfonya levelét, és végül ősszel a cickafarkot. Vannak családok, akik vad mentát is szednek bele, de mi anélkül használjuk a receptet.

Elkészítés

1.       Minden hozzávalót egyenlő arányban kell keverni

2.       Egy púpos evőkanálnyit a keverékből két liter vízzel kell leforrázni

3.       Pár percig le kell fedni és leszűrés után fogyasztható.

4.       Cukrot nem teszünk bele, esetleg egy kis citromlevet.

Részletek

Allergének

  • Ø

Hozzávalók

  • akácvirág
  • citromfű
  • feketeáfonya levél
  • hársfavirág
  • bodzavirág
  • cickafarkfű

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter