Bodzavirágból, bodzavirágból…

Ha minden igaz, nem én vagyok az egyetlen, aki tudja folytatni ezt a Balázs Árpád dalt – hála a Mindenki című nagysikerű magyar rövidfilmnek. Meggyőződésem, hogy a május egyik ajándéka nekünk a bodza. Következzen tehát néhány tudnivaló!

A bodza neve

A bodza nevére (Sambucus nigra) többféle magyarázat létezik. A ’sambucus’ szó egyes vélemények szerint a görög ’sambyke’ szóból ered, mely görögül hangszert jelent – utalva arra, hogy a bodza ágaiból hangszert készítettek. Egy másik elmélet szerint a szó dák eredetű: ’seba’, azaz a bodza szóból származik.  A ’nigra’ jelentése egyértelműbb: feketét jelent, utalva a bodzabogyó sötét színére. Magyarul fekete bodzának is szokták hívni ezt a növényt.

A bodza, mint gyógynövény

Nagyon sok kedvező hatással bír ez a vadon termő növény. Nevezhetjük akár gazdaságosnak is, hiszen majdnem mindegyik része rendelkezik gyógyhatással – és mindezt ajándékba kapjuk a természettől.  Virága, bogyója, de még háncsa és levele is használatos a népi gyógyászatban. Alapvetően méregtelenítő hatású, szabályozza a bélműködést, segít a zsírok lebontásában.

Jelentős C-vitamin tartalma miatt a bodza virágából készült főzet vagy tea igen hatásos légúti megbetegedések kezelésében. Kedvelt alapanyaga a nyugtató teáknak, de borogatás is készülhet belőle – például szemgyulladásra.

Terméséből – melyet csak teljesen éretten szabad leszedni, mert ciánt tartalmaz, ha éretlen – szintén készíthetünk méregtelenítő teát. Igazi kincsestár: gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B5- és C-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, nátriumban, foszforban és vasban is.

Bodzabokor

Az ehető és a mérgező bodzáról

Fontos, hogy meg kell különböztetnünk a fekete bodzát és a gyalogbodzát (’Sambucus ebulus’). Nem utolsó sorban azért, mert ez utóbbi mérgező! Míg a fekete bodza 3-10 méter magasra is megnövő bokor – ritkábban fa – a gyalogbodza sokkal kisebb, lágyszárú és virágjában piros portokok helyezkednek el. Az ehető bodza virága fehér és sárga színű. Fontos és azonnal érezhető különbség, hogy a gyalogbodza virága kellemetlen szagú.  Ne keverjük össze őket!

A bodza és a gasztronómia

A bodzavirág üde és semmivel össze nem téveszthető illata szinte felhőként vonja be a bokrokat ilyenkor májusban. Kicsit azt is szeretnénk, hogy ezt az illatot megőrizhessük valahogy – ha ez a vágyunk, akkor csináljunk a fehér apró virágos tányérokból bodzaszörpöt! A legfinomabb szörp – sok családnak van házi receptje, amely a gyerekkort idézi. Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné. De ízesíthetünk vele limonádét is – sok citrommal, jéggel, citromfűvel csodálatos üdítőital. A bodza virágát be is bundázhatjuk sűrű palacsintatésztába forgatva és olajban kisütve nagyon finom desszert. Bodzafánknak is hívják. Más desszertekbe is rakhatjuk, készíthetünk muffint bodzával, de tejberizst is például.

A bodza kiváló pálinkává is nemesedhet, különleges harmonikus íze, lágysága miatt még a hölgyek is szeretik ezt az italt. És persze ne felejtkezzünk el a bodzalekvárról sem, ami a sötét bogyókból készül, fanyar, karakteres ízvilággal bír. Persze szörp is készíthető az érett bogyókból, ha arra támad gusztusunk – a bodzában soha nem fogunk csalódni.

Szólj hozzá