13 érdekesség péntek 13-án

1.     A félelem a 13-as számtól ókori eredetű, elnevezése: triszkaidekafóbia. Az ókori Rómában úgy tartották, hogy a halál és a rombolás jár együtt ezzel a számmal. Sőt, már Hammurapi legendás törvényoszlopáról is hiányzik a 13-as pont…

2.     A hagyomány szerint nem szerencsés 13 főnek ülni egy asztalnál. Gondoljunk csak az utolsó vacsorára!

3.     Az utolsó vacsora duplán is érdekes: állítólag Júdás volt az, aki utolsóként, azaz tizenharmadikként ült le az asztalhoz. Szerepe pedig a további történetben elég jól ismert.

4.     A középkorban a péntek alapvetően a gonosz napja volt: úgy tartották, hogy nem alkalmas házasságkötésre, költözésre, nagy út elkezdésére.

5.     A templomos lovagrend bukása 1307. október 13-ra, és péntekre esett. A nagyhatalmú, gazdag lovagrend bukásáról a francia király IV. Fülöp a pápával összefogva gondoskodott – részben a vagyonuk, részben a befolyásuk miatt.

6.     A 19. századig pénteken hajtották végre a kivégzéseket Európában – ez volt a hóhérok napja.

7.     Az Egyesült Államokban nincs tizenharmadik emelet és nincs tizenhármas szám a hotelekben – legalábbis ezt állítják. A Forma-1-ben nincs 13-as autó.

8.     A hagyomány szerint Franklin Delano Roosevelt nem ült le egy asztalhoz, ha 13 volt a létszám. Ebben az esetben oda kellett hívni valakit és leültetni tizennegyediknek.

9.     Péntek 13-a olyannyira a köztudat része lett – negatív felhanggal – hogy sokan vannak, akik ilyenkor ma sem utaznak, nem hoznak fontos döntést, nehogy balul süljön el. És olyanok is vannak, akik szerint ez a legszerencsésebb nap.

10.    Érdekesség, hogy például a hindu és japán hagyományban a 13 nem szerencsétlen szám, sőt. Gondoljunk például a japán szent kardra, amely 13 részből áll!

11.    A kabbalisták is úgy gondolják, hogy míg a 12-es kerek, egész szám, a 13, mely követi csak gonosz lehet és eredendően rossz dolgokat rejthet.

12.    Állítólag Erzsébet angol királynő egyik utazásakor a hatvanas években kiderült, hogy a királynőt szállító vonat a 13-as vágányra érkezne. Nosza, gyorsan átszámozták a vágányt, így hirtelen 12-es lett belőle.

14.    „Nem vagyok babonás és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás.” Ki más írhatta volna ezt, mint Rejtő Jenő, azaz P. Howard, huszadik századi irodalmunk egyik legeredetibb írója. Javasoljuk, hogy olvassunk Rejtőt péntek 13-án – így legalább vidáman telik a nap!

Mi is kihagytuk a 13. pontot. Biztos, ami biztos…

Szólj hozzá