Tojásfestés – persze, hogy természetesen

A cím magáért beszél. Mert valljuk be, kevés kiábrándítóbb dolog van a világon, mint az „ipari” festékes tojás megpucolása húsvét után és a festékes tojásfehérje méregetése, hogy vajon fogyasztható-e? Ennek elkerülése érdekében adunk tippeket, hogy mivel is fessünk tojásokat – ha nem akarjuk készen kapható tojásfestékekkel. És persze, nem feledve a természetesség jelszavát. Íme, néhány tipp és ötlet, hogy a természetes festés jól sikerüljön – de ha esetleg nem a kívánt eredményt érjük el, semmi gond! Kísérletezésnek sem utolsó.

Kék tojást – vöröskáposztával vagy áfonyával

Mintha ezt a káposztafélét erre teremtették volna! A kisebb darabokra vágott káposztát engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Rakjuk fel főni és főzzük kis lángon forrástól számított fél óráig. A tojásokat csak akkor tegyük a vízbe, ha már teljesen kihűlt, csak akkor festi meg egyenletesen! És bár a káposzta lila – a tojások szép kékek lesznek. De akkor sem kell csalatkoznunk, ha egy liternyi vizet felforralunk, majd belerakunk fél kiló fagyasztott áfonyát és öt percig forraljuk. Miután leszűrtük, keverjünk hozzá kevés citromlevet. Rakjuk bele a tojásokat ebbe a leszűrt vízbe és kék színűek lesznek – némi idő elteltével.

Vörös vagy narancsszínű tojást szeretnénk? Akkor vöröshagymahéj!

Talán a legismertebb természetes tojásfesték, amit már valóban hosszú évszázadok óta használunk, a vöröshagyma héja. A hagyma külső és már száraz héjára van itt szükségünk, amit felteszünk főni, vízben. A tojásokat csak akkor tegyük hozzá, ha már forr. Minél több hagymahéjat használunk, annál élénkebb színt kapunk és minél tovább főzzük, annál mélyebb sötétebb lesz az árnyalat.

Tojásfestés természetesen

Céklával – ha lila tojást szeretnénk

Minden esetben, ha céklát főzök, legyen az leves például – eszembe jut, hogy ezt a növényt biztosan festésre használnám elsősorban. A gyönyörű, mély lila leve, amely tisztítás közben mindent összefog, erre predesztinálja. És mennyire így van! Hiszen, elég pár céklát feltenni főni, vagy akár a savanyúságnak eltett cékla levébe rakni a tojásokat: mindkettő szépen meg fogja festeni.

Kurkumával a sárga tojásért

Ha igazán szép, élénksárga tojást szeretnénk, akkor használjunk kurkumát! Az élénk színű fűszerből egy evőkanállal kell egy liter, forrásban lévő vízbe tenni, forralni egy negyed óráig, majd ebbe óvatosan belerakni a tojásokat. Mintha csak tojást főznénk. A különbség annyi lesz, hogy ezek a tojások szép sárga színt kapnak.

A befejező lépés

A megfestett tojásokat befejező lépésként kenjük be zsírral vagy olajjal, hogy szépen csillogjanak a húsvéti asztal ékeiként! Régen erre szalonnabőrt használtak, ma megteszi egy étolajos konyhapapír is. És ne felejtsük: tettünk valamit azért, hogy megóvjuk a természetet és végső soron magunkat is azzal, hogy természetes tojásfestéket használtunk.

Szólj hozzá