Húsgombócok a világ körül

Előző cikkünkben kiderítettük azt, hogy a húsgombóc a hírnevét Amerikának köszönheti. Vegyük sorra most a legfontosabb fajtákat! Világkonyhai gyorstalpaló következő kötelező nyálcsorgatással.

Minek nevezzelek?

Egy egyszerű étel sokféle variációban és sokféle néven. Először is jegyezzük meg ezeket a neveket, és azt, hogy melyik típussal hol találkozhatunk:

 • Kofta (Közép-Kelet, Görögország, Mediterráneum, Dél-Ázsia)
 • Albondigas (Spanyolország és a spanyol nyelvterületű országok)
 • Faggots (Anglia)
 • Skilpadjies (Dél-Afrika)
 • Polpette (Olaszország)
 • Frikadeller (Dánia)
 • Köttbullar (Svédország)
 • Königsbeger Klopse (Németország)
 • Pulpety (Lengyelország)
 • Bitterballen (Hollandia)
 • Chiftele (Románia)
 • Meatball (USA)
 • Lion’s Head (Kina)
 • Bakso (Indonézia)
 • Bò Viên (Vietnám)
 • Tsukune (Japán)

Mitől húsgombóc a húsgombóc?

A nyugati világban a húsgombóc darált húsból készül, amihez mindig keverünk valamilyen kötőanyagot, például zsemlemorzsát vagy főtt gabonát. Az ázsiai séfek viszont nem darálják a húst, hanem aprítják, olyan apróra, hogy egy húsmasszát kapjanak. A lényeg, hogy jól formázható hús-alap legyen belőle, amiből kézzel szép gombócokat gyúrhatnak.

Bárány, sertés, marhahús, pulyka, borjú, halak – mind-mind lehetnek húsgombóc-alapanyagok.

Magyar hangja…

Ha máshonnan nem, a klasszikus töltött paprika kapcsán azért ismerős lehet nekünk is a paradicsomos szósszal kínált húsgombóc. Sokan eleve úgy készítik a töltött paprikát, hogy a rizzsel összeállított húsos massza felét töltik csak paprikába, a másik feléből golyókat formáznak, és egyszerű húsgolyókként főzik ki. Egyértelműen ez a mi kedvencünk.

És a négy legizgalmasabb a világból, amit ismerni kell:

1. Polpette

Az olasz konyha egyik kedvence. Általában marha- vagy borjúhúsból készül, kevernek hozzá tojást és fűszereket, és jó sok fokhagymát. Paradicsomszószban főzik puhára, de jegyezzük meg, hogy az autentikus olasz ételnél nem tálalnak mellé spagettit, az csak az amerikai továbbfejlesztett változat. De van olajban kisütött vagy sütőben sült polpette is. Gyakran antipastiként, azaz előételként szolgálják fel. Olyan fajták is vannak, amikor a húsgolyók közepébe sajtot tesznek.

polpette húsgombócok

2. Albondigas

Szülőhazájában, Spanyolországban az albondigas tipikus tapas-étel. Leggyakrabban borjú és sertéshús keverékéből készült főtt húsgombóc, mindig kínálnak hozzá valamilyen szószt: paradicsomos, fokhagymás, mandulás változatban. A mexikói konyha jobban szereti a sertéshúsos variációt, sokszor tesznek a belsejébe tojást is, és jó sok chilivel vagy chiliszósszal tálalják.

3. Kofta

Találkozhatunk vele a balkáni konyhákban, a török, a marokkói, a görög, az arab világban, és az iráni és indiai specialitások között is. A muszlim világban sertéshúson kívül bármiből készülhet, leggyakrabban bárányból, marhából vagy halból. Az egyik legizgalmasabb variáció a marokkói kofta (kefta mkauouara). Az alapja bárányhús, fűszeres-csípős paradicsomszósszal és tojással tálalják. Az autentikus változat tajine-ban készül. A görög keftedes leggyakrabban előétel. Bárány- vagy marhahúsból, vagy ezek keverékéből készítik, a húst tejbe áztatott kenyérrel, jó sok fokhagymával és oregánóval gyúrják össze, majd forró olajban kisütik. A majdnem 200 török köfte változat közül a legizgalmasabb az erősen fűszerezett nyers húsból készült “fasírt”, a cig köfte. A friss nyers húst darálják, tört búzával keverik össze és ízesítik. Nem is szabályos golyó alakú, mert úgy formázzák, hogy az ujjlenyomatok benne maradjanak.

köfte húsgombócok

4. Köttbullar

A svéd húsgolyó már nálunk is fogalom, és jól tudjuk, hogy elengedhetetlen kísérője az áfonyamártás és a krumplipüré. Kisebb golyócskákat képzeljünk el, mint mondjuk a polpettte. Az autentikus receptúra szerint vajban kell kisütni. Marhahúsból készül, a “kötőanyag” kevés tejszínnel elkevert zsemlemorzsa. Jó fűszeresen az igazi, és nem kimondottan diétás étel – ezért is esik jól mellé a savanykás gyümölcsmártás.

svéd húsgombócok

Szólj hozzá