Müzliszeletek házilag

A gabonapelyheket azért is szeretjük, mert sokféle finomságot készíthetünk belőlük – például müzliszeleteket! Jó, ha mindig van a táskánkban egy-egy darab saját készítésű müzliszelet arra az esetre, ha napközben megéheznénk. De a gyerekeknek is adhatjuk az uzsonnás doboz állandó tartozékaként: az anyu-féle változatot még azok is szívesen megeszik, akik a boltiért nem annyira rajonganak.

Akárcsak a gabonapelyhek és reggeliző pelyhek esetében, a müzliszeletekkel is az a helyzet, hogy tonnaszám ömlik ránk a boltokból. Nem drága, ha nagyon éhesek vagyunk, néha tényleg jólesik egy-egy falat ezekből az egészséges nasikból. Persze más kérdés, hogy ha a nagy rohanásban nem olvassuk el a csomagoláson látható feliratot, még az is lehet, hogy vitamindús finomság helyett inkább valami cukorbombába futunk bele. Ami többet árt, mint használ, maradjunk ennyiben. Ezért érdemes inkább megtanulni a házi müzliszelet elkészítését – nem ördöngösség!

Szeretjük, mert:

– Finom, olcsó, és pontosan tudjuk, mi kerül bele.

– Nincs benne tartósítószer, adalékanyag, színezék, aroma és még ki tudja mi minden felesleges és egészségtelen hozzávaló: csak a natúr alapanyagok és az ízlésünk.

– Annyira édesítjük, amennyire szeretnénk, és olyan édesítőszerrel, ami nekünk a legjobb. A felesleges cukroktól, kalóriáktól pedig elbúcsúzhatunk.

Ennél több érv nem is nagyon kell a házi müzliszeletek mellett. Azt nem is említettük, hogy az elkészítésük annyira egyszerű, hogy ha egyszer rákapunk, mindennap akarunk majd valamilyen fajtát készíteni. Persze a gyerekeket is bevonhatjuk a mókába!

Mi kell a jó müzliszelethez?

– Valamilyen gabonapehely vagy ezek keveréke: árpa, rozs, zab, tönköly, rizs. Nagyobb szemű pelyhekből egyenletesebben áll össze a müzli szelet.

– Olajos magok: mandula, mogyoró, földimogyoró, tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag.

– Aszalt gyümölcsök: áfonya, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, datolya, stb.

– Liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsök: eper, málna, szeder.

– Valamilyen édesítőszer: méz, juharszirup, agavé szirup.

– Néhány esetben jó ha van: kókuszzsír, jó minőségű vaj, esetleg mogyoróvaj

– Ízlés szerint: kakaópor, vanília, fahéj, csokidarabok, karamelldarabok

Mi legyen a kezünk ügyében?

A müzliszeleteket készíthetjük sütéssel vagy sütés nélkül. Minden esetben szükségünk lesz egy nagy tepsire, sütőpapírra és spatulára. Ahhoz, hogy egyforma vastagságú szeleteket kapjunk, a fóliával letakart masszára általában valamilyen nehezéket tesznek, ezért jó ha van kéznél még egy tepsi. A müzliszeleteket hűvös helyen, jól zárható fémdobozokban egy hétig is tárolhatjuk, külön hűtőbe tenni nem kell.

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter