Az igazi chilis bab

Az egész világon ismert étel, ami valójában egy mexikói-amerikai hibrid. A legelső változatokban nem is szerepelt a bab, de a kukorica és a paradicsom sem. Egy biztos: sok chilivel jó, és igazi lélekmelegítő, laktató fogás – hideg napokra.

A legenda szerint…

Egy kedves, megmosolyogtató történet szerint a chili con carne receptje egy apácától származik. A 17. század elején a spanyolországi Agredában élő Mária nővér, aki – bár fizikai valójában soha nem hagyta el az Ibériai-félszigetet – jelenés képében többször is meglátogatta a tengerentúli indián bennszülött törzseket, hogy a kereszténység igéjét hirdesse nekik. Emellett azért kézelfoghatóbb és azonnal hasznosítható tudást is átadott nekik: a chili con carne receptjét. Állítólag.

A cowboygulyás

Ugrunk időben és térben: a helyszín Új-Mexikó, Arizona, Texas – az 1800-as évek derekán járunk. Azt, hogy a receptúrát az indiánok miként adták tovább a cowboyoknak, azt nem tudjuk, mindenesetre a chili con carne ebben az időben már az állandóan úton lévő cowboyok egyik kedvelt ételeként tűnik fel. Texas elsősorban szarvasmarha-tenyésztő központ és nagyon fontos mezőgazdasági terület volt. Innen hajtották a nagyvárosokba, a piacokra a csordákat. Egy két-háromezer állatból álló csordát 20-30 cowboy felügyelt, és mindig utazott velük egy szakács is. A vándorló életmód mellett napi egy fogás biztosan a chili con carne volt, és nem unták meg.

Hozzávalói marhahús, faggyú, chili és voltak. A húst felkockázták, fűszerezték, és szállítható főzőedényekben (bográcsokban) lassú tűzön egyszerű, fűszeres és laktató ételt főztek belőle. Itt jegyezzük meg, hogy a chili con carne szó szerinti fordításban annyit jelent: chili hússal. Itt még szó sincs babról… (Az egész helyzet azonban kísértetiesen hasonlít arra, ahogyan az eredeti magyar gulyás kialakult. Azt az ételt a szürkemarhát nyugat felé hajtó gulyások “találták fel”.) Rossznyelvek szerint persze a cowboyok chili con carnéjába nemcsak marhahús kerülhetett, hanem mókus, pocok, armadillo és bármilyen pusztai állat, ami lőtávolságban volt. És állítólag ezért is volt annyira hangsúlyos fűszere a chili, ami tüzes erejével minden más ízt elnyomott.

Nemzeti étel

A chili con carne (vagy ahogy röviden emlegetik, a chili) olyan népszerű lett az Egyesült Államokban, hogy külön erre specializálódott kifőzdék is nyíltak szinte minden településen. 1977 óta hivatalosan is Texas állam nemzeti étele, ünnepnapja február 22-e. Állítólag Marilyn Monroe is rajongott érte, de Lyndon Johnson elnök kedvence is ez volt. Az amerikaiaknak annyira fontos, hogy külön erre a célra létrehozott Nemzetközi Chilitársaság (International Chili Society, ICS) foglalkozik vele, versenyeket szerveznek, recepteket gyűjtenek. Ők határozták meg azt is, mit tekintünk most hivatalosan chili con carnénak, és ezt nem árt tudni, ha képben szeretnénk lenni chilis bab ügyben.

Változatok egy témára

Nem eretnekség a chilis bab, de nem is ugyanaz, mint a chili con carne. Bár ha manapság receptet keresünk, chili con carne néven chilis babot fogunk találni – csak azért, hogy jól összezavarodjunk. Tanulság: ennyit a kőbe vésett szabályokról. De jó, ha tudjuk, hogy az autentikus recepthez, amit manapság piros chiliként is emlegetnek hús, piros chilipaprika és fűszerek kellenek – viszont szigorúan tilos bele babot tenni. A másik híres változat, a zöld chili (chili verde) a fentieken kívül babot és kukoricát is tartalmazhat és zöld húsú chili fajtákkal készül. Amit még feltétlenül tudnunk kell a chiliről: a főzési hivatalosan ideje 3-4 óra. Otthon azért nem kell vele ennyi időt eltölteni, de jó két órát szánjunk rá.

És még egy kultúrtörténeti érdekesség: a Bud Spencer-filmekben feltűnő hagymás bab majdnem chilis bab, de mégsem. Újabb megerősítés, hogy kezeljük lazán, saját ízlésünk szerint a témát.

Amikor elszabadul a fantáziánk

Minden bizonnyal mexikói közvetítéssel került bele a bab, majd később a kukorica és jó sok paradicsom valamint a gazdag fűszerezés. Az, hogy a chili paprika mellett még milyen fűszerekkel bolondítjuk meg, szintén földrajzi adottságoktól és kreatív megoldásoktól függ, de az alapok a fokhagyma, a hagyma és a római kömény. Manapság chilis babot ezernyi változatban készíthetünk: vannak csokis, kávés, sörös, vörösboros megoldások is, egyesek alaplével főzik puhára a húst, mások egyáltalán nem öntenek hozzá. Egyszerre nagy mennyiséget érdemes belőle készíteni, kiváló vendégváró (chili nélkül a gyerekek is imádják), és egy nappal korábban is elkészíthetjük. Sőt, egyesek szerint, akkor igazán jó, ha már állt egy napot, és másnap átmelegítjük…

Készítsük el kedvenc változatunkat, csak csípjen, melegítsen és lakjunk vele jól!

Jó étvágyat!

Szólj hozzá