Pomelo – a citrusóriás

Néhány éve a hazai boltokban is megjelent, és népszerűsége egyre csak nő. Késő ősztől kora tavaszig kapható nálunk ez a fóliába és hálóba csomagolt, kisebb labda méretű gyümölcs. De mi is a pomelo és mire jó?

Mi a pomelo?

Citrusféle, ami feltehetően Ázsia déli részén, Malajziában és Polinéziában őshonos, de manapság már az egész világon elterjedt: nagy mennyiségben termesztik Kínában, Kaliforniában és a Karib-térségben is.

Ránézésre összetéveszthető a grépfrúttal, azonban annál nagyobb, súlya egy kiló fölött is lehet. A grépfrúthoz azonban valami köze mégiscsak van, ugyanis a grépfrút gyümölcs a narancs és a pomelo keresztezéséből jött létre. A pomelo héja a legvastagabb a citrusfélék között, akár egy centi is lehet, fényes, és a színe a halványzöldtől az élénk sárgáig változhat. Ugyanolyan fehér hártya borítja belül a gerezdeket, mint a grépfrútot, de sokkal könnyebb eltávolítani. A gyümölcs húsa viszont valamivel szárazabb. Persze ez függ attól is, hogy milyen állapotban kerül hozzánk, és mivel ezt kívülről nem lehet azonnal eldönteni, a pomelo minősége néha lutri. Mivel nagy utat tesz meg, külön fóliába és hálóba csomagolják, hogy védjék a sérülésektől.

A kínai grépfrút

A kínai császárok gyümölcse volt, szerencsehozónak tartották. Ennek hátterében az a történet állhat, hogy a Ming-dinasztia idején, úgy 500 évvel ezelőtt, hatalmas árvíz pusztított a birodalomban. A császár gyümölcsös kertjében csak egyetlen fa élte túl, a pomelo. A megmaradt ágakat kimentették, a pomelo fát és a gyümölcsöt pedig onnantól kultikus tisztelet övezte. A kínai konyha amúgy is előszeretettel használja a gyümölcsöt desszertekhez, lekvárokhoz, és a héját is fogyasztják kandírozva, Kissé kesernyés hártyáját is használják ételek ízesítéséhez. A gyógyászatban az összezúzott levelekből készített kenőcsöt bőrduzzanatokra ajánlják, virágából pedig parfümöt készítenek.

Beltartalmi értékei

A pomelo alacsony kalóriatartalmú (72 kcal/100 g) viszont igen magas rosttartalmú gyümölcs. Valóságos C-vitaminbomba, egy egész pomelo a napi szükségletünk kétszeresét fedezi. Általános immunjavító hatására is felhívják a figyelmet, ezen kívül tartalmaz zsírbontó enzimeket, és káliumban és B-vitaminokban is igen gazdag. Rendszeres fogyasztása szabályozza a vérnyomást is.

Vásárlás és felhasználás

Mint minden citrusfélét, a pomelo héját is vegyi anyagokkal kezelik, hogy jól bírja a szállítást. Amikor kézbe vesszük, tapogassuk meg: a héj legyen feszes, kemény, de azért kissé benyomható. Ha túl puha, foltos, akkor biztosan sérült. Inkább a szép sárga darabokat vegyük meg, a zöldes árnyalatú lehet, hogy még nem elég érett. Legegyszerűbben úgy tudjuk megtisztítani, ha egy kis “sapkát” levágunk a tetejéből, majd oldalt négy helyen jó mélyen bevágjuk a héját (bátran, hiszen nagyon vastag). Így le tudjuk fejteni a héjat, ezután már csak a hártyáktól kell megszabadítani a gyümölcshúst. Ez pepecselős munka, de a hártya keserű, sokat ront az amúgy édes gyümölcs élvezeti értékén, ha nem végzünk alapos munkát.

Mire jó?

Nyersen igazi vitaminbomba, nassolnivaló, és nagyon laktató – akár egy komplett tízórainak is megteszi. De tehetjük bármilyen turmixba, smoothie-ba is. Zöldsalátákba is remekül passzol, ahol grépfrútot használnánk. Érett állapotában édes, de mindig ott van benne egy kis citrusos fanyarság, ezért remekül illik halakhoz és szárnyas húsokhoz is. Akár krémlevest, de lekvárt és szószt is készíthetünk belőle.

Szólj hozzá