Cikória: saláta és kávé egyszerre

Ha másért nem is, ezért biztosan kuriózumnak számít ez a zöldségféle: gyökeréből pótkávét, leveleiből finom salátákat vagy rakott ételeket is készíthetünk.

Őse a mezei katáng, amit már az általános iskolában is megismerhettünk a növényhatározóból, kirándulásaink során pedig biztosan láttuk is: közepes magasságúra növő gyomnövény. Jellegzetes világoskék, kerek virágairól azonnal fel lehet ismerni. Maga a cikória növény az egész világon elterjedt, és ennek a vadnövénynek a későbbi változatai a kávékészítésre használt, valamint a salátaként ismert növény is.

De hogy lett belőle kávé?

A kávépótló cikória egy nemesített fajta, amelynek gyökerét felaprítják és megpirítják. Ez a felhasználási mód a 18. század végére nyúlik vissza, amikor Nagy Frigyes porosz király megtiltotta a kávé importját. Néhány évvel később már meg is alakultak az első cikóriakávé-termelő üzemek, Napóleon idejében pedig, amikor a kávébehozatalra kontinentális zárlat volt érvényben, egész Franciaországban elterjedt a cikóriakávé. A franciák egyébként a mai napig rajonganak a cikóriakávéért, de Magyarországon is jelentős volt a pótkávé előállítás. Az első magyarországi cikória-feldolgozó üzem Jánossomorján kezdte meg működését a 20. század elején. A cikóriakávé elkészítése egyébként teljesen megegyezik a babkávé főzésével, ugyanúgy készíthetünk belőle presszókávét, cappuccinót vagy tejeskávét. Jellegzetes, karamellás íze van, koffeinmentes, így az arra érzékenyek, szívbetegek, gyerekek is fogyaszthatják. (A jól ismert Maci kávé egyik összetevője is cikóriakávé volt.)

A belga “fehér arany”

A cikóriát ősidők óta ismeri és fogyasztja az emberiség, már a görögök és a rómaiak is ismerték és nemcsak ételként, de gyógynövényként is nagyra tartották. Régen a gyökerét is ugyanúgy fogyasztották, mint más gyökérzöldségeket: lereszelve, vízben áztatva és ízesítve – akár sósan, akár édesen. Manapság Nyugat-Európában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban és Svájcban különösen magas a cikória-fogyasztás, nálunk sokáig inkább csak pótkávé-alapanyagként használták.

Belgiumban olyannyira nemzeti eledelnek számít az 1800-as évek eleje óta, hogy saját marketingtanácsa is lett. Hogy miért éppen a belgák egyik nemzeti büszkesége? A pontos történet a legendák homályába vész, és természetesen több variációban is létezik. Állítólag egy belga kertész hajtatott először salátát a növényből, más legendák arról szólnak, hogy belga parasztok véletlenül fedezték fel, hogy a hajtás ehető és még finom is. A harmadik sztori úgy szól, hogy egy Jan Lammers nevű ember a belga függetlenségi háborúból (az 1830-as évek közepén) hazatérve, a tanyáján babkávé hiányában pótkávénak vetett, és a sötét pincében nevelt cikórián szép nagy hajtásokat talált. Kíváncsisága hajtotta, hogy megkóstolja és rájött, hogy ez egy nagyon finom zöldség. Az 1800-as évek közepére már jónéhány nemesített változatát lehetett kapni a belga piacokon. Az 1870-es évekre Franciaországban is ismertté vált – a franciák nevezték el “belga fehéraranynak”.

Névrokonok és rokonok

Cikória, endívia, radicchio: ismerősen csengő nevek, de sokunknak kell egy kis gondolkodás, hogy beazonosítsuk, pontosan melyik micsoda. Nincs könnyű dolgunk, mert ezen a téren van egy kis zűrzavar, botanikus legyen a talpán, aki megmondja, pontosan mi micsoda. Tehát: egyes helyeken cikória, máshol (belga) endívia – és van ahol a kettő ugyanaz. Viszont: nem minden endívia cikória. Az endívia fodros változata ránézésre nem is hasonlít a cikóriára, mert egy fodros salátaféle. A radicchio a cikória egy fajtacsoportja, főleg Olaszországban termesztik lilásvörös, világos levelű, enyhén borsos ízű salátaféle.

Édes-keserű cikória

Zöldségként a cikóriarózsát fogyasztjuk, amelynek levelei enyhén kesernyés ízűek, de frissen lédúsak, roppanósak. Kesernyés ízét egyébként kevés sós-ecetes lével lehet ellensúlyozni. Ha nem friss saláta-alap, akkor készíthetünk belőle krémlevest, főzeléket, megsüthetjük egészben is. Serpenyőben vagy wokban, kevés olívaolajon, sóval és borssal: egyszerű és különleges köret sült húsok mellé, de rakott káposztához hasonló étel is készülhet belőle. A csőben sült cikória besamellel, sajttal például igazi belga nemzeti étel (chicon au gratin). A cikóriát leveleire szedhetjük, a levelei jól haraphatóak és csónakformájúak: kiváló vendégváró falatkákat készíthetünk belőlük például pástétommal, sajtkrémmel.

Együnk több cikóriát!

Ha eddig nem barátkoztunk volna össze vele, minél előbb próbáljuk ki, mert nagyon egészséges. A levelei A-, B1-, B2-vitaminban gazdagok, de magas a kalcium-, a foszfor-, a vas-, és a magnéziumtartalmuk is. A gyökere nagy mennyiségben tartalmaz inulint, ami egy prebiotikum: fontos egészségmegőrző, immunrendszer-erősítő anyag.

Szólj hozzá

Minimum 4 karakter