Elégett kalács

Állok az étterem előterében. Mindenhol égett szag terjeng. Bemegyek a konyhába, tombol a fiatal szakács, csapkod a konyharuhával. Szid mindenkit, a sütőt, az anyját, a kollégát. Válogatás nélkül – inkább nem idézem.

Csendes kérdést teszek fel.
– Ki tette be a sütőbe a kalácsot?
– Hát én, ki tette volna be? – érkezik a dühös válasz.
– Szóltál valakinek, hogy figyeljen rá?
– Nem.
– Nem szoktad beállítani az időzítőt?
– Elfelejtettem.
– Legközelebb beállítod?
– Igen.
– Még egy kérdés, a sütővel, anyukáddal és velünk van valami gond?
– Nincs Főni! Csak én vagyok szétesve, de mindjárt összevakarom magam – mondja hangosan nevetve.

A konyha precíziós üzem, ahogy az életünk is az. Rengeteg apró momentumra kell figyelni, különben a kapcsolataink, a munkánk, a feladataink is úgy járnak, mint egy elégett kalács.
Az emberek többsége hajlamos ezerfelé figyelni, de közben egyik dolgon sincs koncentrált figyelem. Utána pedig jön a panaszáradat, hogy nem sikerül semmi, csak toporgok, de nem haladok semmivel. Sok kutatás van arra vonatkozólag, hogy a sikeres emberek miért lettek sikeresek. Valószínű könyvtárnyi irodalom van már ebben a témában, de szinte minden ilyen kutatásban, könyvben le van írva, hogy a siker egyik legfontosabb záloga az összpontosítás és a figyelem arra, ami igazán fontos. Lerövidítve a sok könyv erre vonatkozó részét, a legfontosabb mondat ez:

Nem az a fontos, ami sürgős, hanem az a sürgős, ami fontos.

A konyha nekem ebben rengeteget segített. Megtanultam, hogy itt nincs olyan, hogy elkalandozol, vagy elbambulsz, mert vagy elégetsz valamit, vagy elvágod magad, vagy még ezer opció van arra, hogyan szembesülsz azonnal a hibáiddal. Mindig tudnod kell mi a fontos. Ha három fogásos menüt főzöl három óra alatt, és abban van egy hús, amelynek elkészítési ideje 3 óra – akkor az a fontos. Azzal kell kezdeni, mert az egész menüd nem készül el időre, ha nem szánsz időt arra, amire a legtöbb idő kell. Az élet minden része ugyanilyen. Vezetőként tarthatsz óránként értekezleteket, de hozhatsz arról is döntést, hogy hat ember idejének rablása helyett gyors megbeszélést tartasz azzal, aki tudja mi a fontos a cégnek és neked. A döntés a tied.

A legfontosabb: ha ráérsz, főzz! A konyha a legjobb hely egy ember fejlődésére.

Szólj hozzá