“Idővel, szalmával a naspolya is megérik.”

A naspolya, ez a furcsa, félvad gyümölcs nem adja könnyen magát, de ha türelmesek vagyunk, megmutatja igazi arcát.

Van néhány gyümölcs és zöldségféle, ami igazán akkor jó, ha megcsípte a dér. Ezt mondják a sütőtökről és a csipkebogyóról vagy a kökényről is, de a naspolya is ide sorolható.

Ez a kimondottan csúnyácska gyümölcs igazán tél közepére érik be, amikor az almán kívül jóformán csak import egzotikus gyümölcsökből válogathatunk, ha egy kis vitaminra vágyunk. A naspolya viszont Magyarországon is megterem, szinte kínálja magát, hogy fogyasszuk gyakrabban. Mégis mostoha sors jutott neki, alig használjuk. Pedig érdemes megbarátkozni vele, mert nagyon izgalmas dolgokat lehet belőle készíteni.

Csúf külső, szép belső

Eredeti hazája Közép-Ázsia, elterjedt a Balkánon és a Kárpát-medencében is. Melegigényes növény, így tőlünk északabbra, a hűvösebb vidékeken nemigen ismerik. Ennek ellenére a nálunk jellemző téli időjárást jól tűri. Az alma, a körte és a birs rokona, kis termetű fája májusban virágba borul, november környékén pedig beérik a gyümölcse. A naspolya gyümölcs ilyenkor halvány barnászöld, nagyobb dió méretű, csúcsán öt csészelevél-maradvány található, és még elég kemény – konkrétan ehetetlen. Leszedés után kiterítve, szellős helyen utóérlelik – nagymamáink padlásán a birs és a dió mellett találkozhattunk naspolyával, erre utal a címben idézett szólás is. Néhány hét alatt a héja is és a húsa is bebarnul. Annyira megpuhul, hogy könnyen benyomható, a gyümölcshús ilyenkor már szottyos, a héja pedig könnyen lehúzható. Valójában a naspolya egyik állapotában sem az a szemet gyönyörködtető gyümölcs, amire jó ránézni, de nem is ezért szeretjük. Ha nem saját kertből jutunk hozzá, akkor december végére általában már megjelenik a piacokon is, tökéletes állapotban ahhoz, hogy valami finomat főzzünk belőle.

A csúf külső szép belsőt takar, milyen meglepő: a naspolya gyümölcs húsának magas a C-vitamin-, B- és E-vitamin-, vas-, kalcium-, kálium-, mangán- és cinktartalma. Pektintartalma segíti az emésztést és a koleszterinszintet is egyensúlyban tartja. Magjából a népi gyógyászatban vesetisztító főzetet készítenek.

De mégis mire jó?

Mint minden magas pektintartalmú gyümölcsből, a naspolyából is remek lekvárokat, csatnikat, zseléket készíthetünk. Fanyar, erőteljes, borra emlékeztető íze miatt jól illenek hozzá az aromás fűszerek: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, ánizs, szegfűbors. Fogyasztják pürésítve, cukrozott formában, befőttként (rummal vagy pálinkával akár), de bort és likőrt is lehet belőle készíteni. Még smoothie-kban is érdemes kísérletezni vele – de mindig csak kiegészítőként, kis adagban más gyümölcsök mellett.

Szólj hozzá