Malac, lencse és szerencsepénz – szilveszteri és újévi hagyományainkról

Szilveszter pápa 314-ben pont december 31-én hunyt el Rómában. Ezt a napot így róla nevezték el és már a tizenhetedik század óta ez hivatalosan is az év utolsó napja.

Az óév búcsúzik az újév köszönt – minden népnek, népcsoportnak, országnak megvannak a maga hagyományai ebben a tárgykörben. Idézzünk fel néhányat!

Babonák

Az álarcviselés az év utolsó napján gondoskodik arról, hogy a szellemek távol kerüljenek tőlünk. Szerencsepénzre is szükségünk van, hogy a következő év bőséges legyen, ne szűkölködjünk. Azt is tartják, hogy a szilveszteri álom beteljesül – ha hiszünk ilyesmiben érdemes szilveszter éjszakáján aludni is. Így feküdjünk le a szilveszteri buli után még éjszaka, ha lehet! 🙂 Nem hoz szerencsét, ha újév napján az első vendégünk asszony – ha férfi kopogtat be hozzánk, akkor minden rendben lesz.

Dologtiltás és egyéb tiltások – az év első napján

Tilos mosni, tilos teregetni – ez valaki halálát okozhatja. Tilos a szemetet kiönteni – ezzel szerencsénket is kidobhatjuk. Tilos kölcsön adni és kölcsön kérni is! Újév napján, pedig ne veszekedjünk senkivel – nem lesz nyugalmas az újév, ha ezt tesszük! Ne hívjunk orvost ilyenkor, mert egész évben betegek leszünk! De lássuk, mit tegyünk akkor egészségünk érdekében! Hasznos az újév reggelén egy hideg vizes fürdőt venni, hogy egész évben egészségesek maradjunk.

Ételek

A szerencsepogácsa sütése is ehhez a naphoz kapcsolódik. Sok családban sütnek ilyenkor pogácsát. A pogácsák egyikébe egy pénzérmét rejtenek, és akihez ez sütés után kerül azt nagy szerencse éri az újesztendőben.

A szilveszterkor hagyományos ételek fogyasztása is szaporaságot, bőséget volt hivatott teremteni az újesztendőben. A lencse, a bab vagy bármilyen szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Fontos tudnivaló, hogy a lencsének pontban éjfélkor az asztalra kell kerülnie, ahhoz, hogy a szerencse beköszöntsön az újévben. A sült malac kitúrja nekünk a szerencsét – tilos azonban lábasjószágot fogyasztani, nehogy az hátrafelé rúgván elkaparja a szerencsénket. A gazdagságot pedig többféle rétessel lehet jól megnyújtani – tartották. A hal fogyasztása is többféle jelentéssel bírt. A folyó menti településeken a hal pikkelyei pénzt jelentettek és ajánlatos volt fogyasztani, míg máshol baljós előjelűnek bizonyult. A hallal együtt ugyanis elúszik a szerencse – így tartották.

Együnk tehát malacot, lencsét hogy szerencsénk legyen 2018-ban!

Éljen az új esztendő!

Szólj hozzá