Karácsonyi könyvajánló – Bűvös szakács

Még van majdnem két hét az ajándékbontásig. Néhány napja várt rám az asztalon az olvasásra váró könyvek között a Bűvös szakács. Alig vártam, hogy belevághassak.
Első benyomásom, hogy komor a borító. Aztán, ahogy jobban nézem a képet, átjön amit mondani akar: sejtelmes, mint a titkok világa – a Bűvös Szakácsoké. Ezt erősíti a belső borító, ami mi más lenne, mint egy ajtó – kilinccsel a szakácsok világába.

Tényleg nem tudom megmondani, hány szakácskönyvet olvastam életemben, körítve a gasztrotörténeti könyvekkel, regényekkel. Kevés olyan van köztük, amit igazán jó olvasni. Aminek az ember nekiül és nem tudom letenni érzése van. Ez a könyv olyan.
Azt vettem észre, hogy a nem kis könyvet viszem a fürdőbe, az irodába, mindenhova. Anno amikor a könyv gerincét képező cikkek megjelentek a Magyar Nemzetben, alig vártam a hétvégéket. Annyira jó volt olvasni, elmerülni benne. Később amikor 2009-ben megnyitottam a saját éttermemet, gondolkodtam azon, hogy mi volt az ami igazán inspirált. Három dolog. Az otthonról hozott ízemlékek mellett az egyik a Molnár B. Tamás – Bittera Dóra által jegyzett cikksorozat – a másik meghatározó élményem pedig Kalla Kálmán volt.

Most itt vannak azok a bizonyos cikkek. Egy könyvben, amely a Konyhauniverzum sorozat első kötete lett. Elkezdődik Krisztus előttről, aztán egyszer csak nyakig ülünk a savanyú káposzta és James Cook kapitány történetében, amely tarkítva van az almás libamájtortácska receptjével. Tovább bandukolva eljutunk a narancsos kacsa toszkán változatáig, amelyet a 14. században jegyeztek le először. A receptek olyan szemléletesen vannak leírva, hogy lelki szemeink előtt látjuk a gyönyörűen sült kacsát és érezzük a mindent átjáró narancsillatot.

Konyhauniverzum

A Bűvös Szakács nem áll meg, mesél a burgundi bor keletkezéséről, nem mellékesen megtanítja a híres vörösboros kakas, a coq au vin elkészítését – hasonlóan szemléletesen mint a kacsánál láttuk. Ha még tovább csábulnánk, ugyanitt elmeséli a feketeribizli likőr készítését, amely sokáig a francia éttermi asztalok állandó kísérője volt. Nem lenne bűvös a szakácsunk, ha nem menne el Délkelet-Ázsiáig, ahol megtudhatjuk, hogy 408-ban Alarik gót király bekerítette Rómát és 3000 font borsot követelt váltságdíjként. Pihenésképpen megismerkedhetünk a massaman curryvel, a lakkozott kacsával. Ha még mindig van erőnk, akkor irány a déli országok, ahol a rizsrajongóknak itt a kötelező recept az igazi paella – de ugyanígy rejti a könyv a zosui elkészítését is, amely egy híres japán rizsétel. Aztán visszaugrunk az időben: 1453-ban járunk, amikor Henrik herceg megérkezik Madeirára, majd elültetteti az első malvasiákat, amelyeket Krétáról hoztak. Mivel is fejezhetnénk be ezt a részt, mint a híres portói mártás készítésével.

Nem lehet letenni. Az ember csak olvassa és olvassa és tele van élménnyel, ízekkel, illatokkal – pedig nincs benne egyetlen kép sem, csak betűk, betűk, betűk.

Dragomán, Esterházy, Lovas és még sokak után milyen ajánlót írhatnék? Vegyétek meg, lepjétek meg vele szeretteiteket, minden főzni szeretőt! Kerüljön a szakács tanulóink kezébe, hogy értsék, mit jelent végtelen alázattal és tudással főzni!

Kötelező olvasmány

Szólj hozzá