Tervezzük meg gondosan a felkészülés napjait

Előző cikkemben azt írtam, hogy a készülődésre is készülni kell. Ha így tesztek, az ünnepre készülés nem lesz kiborító és nem fáradtok ki teljesen a végére.

Hetekre osztottuk fel a ránk váró feladatokat, advent első vasárnapja után indul a mandula – ahogy mondani szokás.

1. hét – december 4-10.

Ajándékok: Az első és a legfontosabb, hogy ezen a héten tudnunk kell, kit mivel szeretnénk meglepni. Mi készítjük, vagy meg kell venni? Mekkora költségkeretünk van az ajándékokra? Ha beosztjuk és felírjuk a költségeket, akkor nagy eséllyel nem fogunk túlköltekezni, ami később megint csak felesleges frusztrációt okoz. Írjuk össze név szerint kinek mit szánunk, hogy a következő héten tudatosan indulhassunk el beszerezni az ajándékokat.
Fontos tanács, hogy az, aki nem bírja forgatagot, advent első vasárnapja után ne hétvégén menjen vásárolni, mert hatalmas tömegben lesz része.

Főzés: Ezen az első héten jó végiggondolni, hogy mi legyen a karácsonyi menü, milyen sütiket sütünk. A különlegesebb, vagy esetleg előrendelendő alapanyagok beszerzéséről gondoskodjunk most, ne a karácsonyi forgatagban. Ezen a héten mindig megsütöm a mézes puszedlit és a vajas kekszet, amelyek gond nélkül elállnak karácsonyig, sőt kifejezetten jót tesz nekik a dobozban töltött idő.

Takarítás: Nálam ez a hét az ablakok tisztításának és a függönymosásnak az ideje. A karácsonyi hangulathoz hozzátartozik a rend és a tisztaság érzése, és a karácsonyi hangulat megteremtése. Ilyenkor szerzem be a takarítószereket, az ünnepi hangulathoz szükséges gyertyákat, terítőt. Ezen a héten készítjük a mézeskalács házikót, az ablakdíszeket.

2. hét – december 11-17.

Ajándékok: Indulás beszerezni az előző héten gondosan összeírt dolgokat! Vegyük meg a csomagoláshoz szükséges eszközöket, ne karácsonykor döbbenjünk rá, hogy nincs ragasztónk, vagy elég csomagolópapírunk.

Évek óta készítünk szeretetdobozt, amelyet ilyentájt lehet leadni az adománygyűjtő pontokon. Egy gyerekszobában mindig akad felesleges és megunt játék, amely bearanyozhatja egy másik gyermek ünnepét. Gondoskodjatok róla, hogy ha lehetőségetek van, másnak is segítsetek.

Főzés: Ilyenkor szerzem be a nehézárukat, átnézem a kamrát, lisztet, cukrot, olajat veszek, ellenőrzöm a fűszerkészletemet. Nincs rosszabb annál, mikor a karácsonyi tömegben azért kell kilométeres sorba beállni, hogy alapvető élelmiszereket vegyünk.

Takarítás: Ezen a héten jön az aprólékos munka, a lakás tetőtől talpig pormentesítése. Ilyenkor lehet létrára mászni, szekrények tetejét törölgetni és még minden mást, amit az „alap takarításokon” nem mindig csinálunk meg.

Kezdődik a férjek kedvenc elfoglaltsága a bútor- elhúzogatós porszívózás. 🙂 Még két hét karácsonyig, de a jó hír, hogy az időigényes takarítási munkákkal készen vagyunk.
Ennek a hétnek a végén jön a konyha nagytakarítás. Olvasszuk le a hűtőnket, mert karácsonyi időszakban nagyobb mennyiségű élelmiszert tárolunk benne, ne akkor derüljön ki, hogy csupa jég a fagyasztó.
A konyha mellett ezen a héten oldom meg a fürdőszoba csinosítását is, valami furcsa szokássá vált, hogy ilyenkor veszek új törölközőket is, és persze az ünnepek között több idő jut pihenni, hát betárazok illatos fürdősókból és illóolajakból is.

Egy csomó fontos dologgal elvégeztünk. Nem árt tudatosítani magunkban, mennyi mindent elvégeztünk már. Ha használunk listákat a feladataink rendszerezésére, akkor örömmel lehet szemlélni a gyarapodó pipákat.

3. hét – december 18-24.

Ajándékok: szerezzük be azoknak a közeli ismerősöknek, kollégáknak az ajándékot, akiket meg szoktunk lepni. Apróságokban gondolkodjunk, amelyek lehetőség szerint valamilyen emléket idéznek.

Főzés: A hét elején szerzem be a karácsonyi vacsorára szükséges húsokat, halakat és minden olyat, amely kibírja ezt a néhány napot. Vákuumba csomagolva eltarthatóságuk akár 3 hét, nem kell az utolsó napokban sorban állni a hentesnél. Amikor megveszem a húsokat, előkészítem őket, feldarabolom, és úgy teszem el, ezzel is időt spórolok az ünnepi főzésből. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy anyukám süti a bejglit, így csak a többi az én dolgom. Ilyenkor az örök klasszikusok kerülnek elő, a hatlapos, a zserbó és a kókuszkocka. 🙂

Takarítás, előkészület: Én műfenyő párti vagyok, akik élőt szeretnének, ennek a hétnek az elején nyugodtan menjenek el érte, mert a hét elején még komoly választékból lehet választani. A karácsonyi díszeink ellenőrzése következik, égősor próbával folytatjuk, így nem lesz meglepetés szenteste. Csütörtökön ágyneműt cserélek, mindent kimosok, kivasalok, hogy az ünnepek alatt erre ne legyen gond. Pénteken már nincs más dolgunk, mint csomagolni az ajándékokat, magunkkal törődni és jól végiggondolni a szombati napot.

A szombat a főzésé, aztán ha a nagy dolgokkal végeztünk, eljött a pihenés ideje. Egy jó film, zene, egy kád forró fürdő, mert a jól beosztott három héttel, nem marad más dolgunk. 🙂

Elérkezik a vasárnap, amikor már csak az utolsó folyamatok vannak a konyhában, este szépen terített asztal, gyertyák és ünnepi nyugalom vár.
Lehet így is karácsonyunk. Csak döntés kérdése.

Szólj hozzá