Télen délen

Kalandvágyóknak és mindenkinek, aki valami újdonságra vágyik advent idején: irány Szlovénia és Horvátország!

Kár is lenne tagadni, szeretjük az adventi vásárok hangulatát. A fabódék keszekuszaságát, a giccsbe hajló girland-sorokat, a hatalmas karácsonyfákat a városok közepén… Még a forraltboros-puncsos árusok előtti sorban állást is jól viseljük, és a túlárazott mézeskalácsot is szívesen megvesszük ilyenkor – pusztán a hangulat kedvéért. De azt is be kell vallanunk, hogy már kissé unjuk a bécsi kiruccanásokat és a budapesti turistaforgatagot. Úgy döntöttünk, felfedezzük a lehetőségeket a szomszédban: Szlovénia és Horvátország felé vettük az irányt.

Ljubljana

Akkor is megér egy háromnapos kirándulást, ha nincs éppen ünnepi díszben a város. A 4-5 órás autókázással elérhető bájos városka egész évben lélekmelengető helyszín. Tavasszal és nyáron kötelező program kiülni a főtérre, megenni ott egy finom pizzát és meginni egy pohár bort.

De november végén itt is elkezdődik az ünnepi szezon, amikor felkapcsolják a város ünnepi világítását. A Ljubljanica folyó két partján a fűzfasorok lilás fényben tündökölnek. A központi Prešernov téren mindent megtalálunk, amire egy karácsonyi vásárban szükségünk lehet: kézműves termékeket: a helyi művészek alkotásait, süteményeket, forralt bort és sült gesztenyét. Ha jó minőségű szlovén mézet vagy tökmagolajat szeretnénk hazavinni ajándékba, itt biztosan kapunk.

Maribor

Szintén olyan helyszín, ahová nemcsak a karácsonyi időszakban érdemes ellátogatni. A Pohorje-hegység lábánál fekvő város óvárosában (!) található a világ legöregebb, több mint 450 éves szőlőtőkéje – ez a környék Szlovénia legjelentősebb szőlőtermő vidéke. A havas téli táj Maribor városából látványnak sem utolsó, de itt is igaz: ha több napot maradunk, érdemes kirándulással is felfedezni a környéket. A városban november 25-étől élvezhetjük az adventi vásárok hangulatát, a szlovén vendégszeretetet, és akár korcsolyázhatunk is, ha úgy tartja kedvünk.

Ezt kóstoljuk meg Szlovéniában az adventi vásárban (a pálinkán és a forralt boron kívül): potica (szlovén kalács tárkonnyal), gibanica (mákkal, dióval, almával töltött sütemény).

 

Postojna

Igazán különleges helyszín Szlovéniában a Postojnai cseppkőbarlang, ahol ilyenkor karácsony előtt különleges élő betlehemes játékot nézhetnek meg a látogatók.

Zágráb

Ha inkább Horvátország felé vesszük az irányt az autópályán, akkor kezdjük máris egy fontos adattal: Zágráb 2016-ban elnyerte az Európa legjobb karácsonyi vására címet. Ha figyelembe vesszük, hogy a listán London, Stockholm, Nürnberg és Brüsszel is szerepelt, máris meggyőztük magunkat, érdemes kilátogatnunk ide is egy hétvégére még karácsony előtt. Zágrábban advent első vasárnapjától január 8-ig tartanak a karácsonyi rendezvények. Minden megtalálható itt, ami egy adventi vásárban kötelező: kézműves portékák, helyi finomságok, ajándékok, élelmiszer különlegességek. A város több pontján is felállítanak adventi vásárokat, minden este tartanak valamilyen élő zenei koncertet, a kivilágított város terein sétálgatni pedig “csak úgy” is érdemes. És ha tényleg adunk magunknak egy hétvégét, akkor Zágrábból másfél órás autóúttal, akár Rijekába vagy Opatijába is megérkezhetünk. Gondoljunk bele, milyen különleges élmény karácsony előtt a tengerparton sétálgatni!

Ha tehetjük, mindenképp kóstoljunk horvát borokat és sajtokat, a karácsonyi finomságok közül pedig a poviticát, a horvátok különleges, kelt tésztás kakaós kalácsát.

 

Még több infó itt és itt.

Szólj hozzá