A főzés magasiskolája

A boldogság a konyhában lakozik, ahogy Paul Bocuse mondja és végre mindezt megtapasztalhatjuk a magyar nyelven megjelent könyve által, amely a napokban került a könyvesboltokba A főzés magasiskolája címmel.
A Paul Bocuse Intézet a világ egyik legismertebb intézménye, ahol séfeket képeznek. Jelenleg 37 ország 650 diákja tanul a Vivier kastély falai között, hogy onnan kikerülve magával vigye a francia konyhatechnológiák alapos tudományát és ahogy mondja Bocuse az életörömöt, amit a főzés jelent.

Az első benyomás könyvről: hatalmas, nehéz és gyönyörű. A több mint öt kilogrammnyi tömény tudást, 1800 fotó ékesíti, megtaláljuk benne 250 technológia konkrét leírását és 70 receptet is, amelyek a legjobb séfektől származnak.
A könyv tökéletes technológiai gyűjtemény, minden fontos technológiát pontosan, érthetően ír le, szívem szerint kötelező tankönyvvé tenném a szakácsoktatásban. Megtanít olyan alapvető dolgokat, mint a majonéz, a különböző vinaigrettek, vagy az alaplevek.
A technológiák mellett sok információt ad az alapanyagok sokszínűségéről és azok tulajdonságairól is.

A könyv a sok tanulnivaló mellett bemutat 70 receptet, amelyek között vannak egyszerűbbek, de találunk köztük igazán komoly csúcsgasztronómiai ételeket is. A lényeg, hogy mindezt úgy írja le, hogy tényleg neki lehet állni és el lehet készíteni.
Ha pedig még ez sem lenne elég, a terítés és a borszervírozás alapvető tudását is megtaláljuk a kiadvány végén, így biztosan tökéletes élménnyel várhatjuk a vendégeinket.

Ami a legfontosabb, ha a családunkban van főzni szerető ember, akit egy igazán hasznos ajándékkal akarunk meglepni, akkor itt az ideje megrendelni a karácsonyfa alá valót, ez a könyv biztos siker.

A kép forrása: bocuse.fr

Szólj hozzá