A legősibb slow cooker: a tajine

Az észak-afrikai konyha jellegzetes étele a tajin (kiejtés: tazsin vagy tadzsin), ami erről a főzőedényről kapta a nevét. A kúp alakú, hagyományosan agyagből készült, mázas vagy sima edény ősidők óta az egyik legfontosabb konyhai kellék a tunéziai, algír és marokkói konyhában.

A tajine tulajdonképpen azon az elven működik, mint egy kemence: a kúpos formában melegítés közben mozog a levegő, így a benne készült étel nem is annyira sül vagy fő, hanem párolódik: a hozzáadott fűszerek és alapanyagok aromái átjárják az ételt, a végeredmény pedig egy vitaminokban és ízekben gazdag fogás lesz. A kíméletes, “slow-cooking” egyik legeredetibb formája. Hagyományosan faszénre helyezve használták az agyagedényt, ami alulról lassan melegedett át. Mint minden cserépedényt, a tajine-t is “befőzték” az első használat előtt, hogy jellegzetes cserépízét elvegyék: ehhez vizet, zöldségeket és fűszereket főztek benne 2-3 órán át, majd vízzel alaposan kiöblítették.

A lakásban ritkán kerül elő faszén főzéskor, de ha klasszikus tajine edényünk van, a sütőbe tolva nyugodtan használhatjuk. Manapság persze már léteznek modern változatai is, például olyanok, amelyeknek az alja öntött vasból készül vagy beépített elektromos funkcióval van ellátva. Fontos tudni, hogy akármelyik változatot használjuk is, mosogatószerrel nem szabad tisztítani, csak vízzel!

A tajine étel alapja valamilyen hús (csirke, marha, bárány vagy hal- ezeket általában bepácolják főzés előtt), amit sok zöldséggel vagy gyümölccsel, aszalt gyümölccsel, és még több fűszerrel főznek több órán keresztül. Az eredmény egy igen tartalmas és ízes pörköltszerű étel (de talán az angol “stew” kifejezés jobban illik rá), amely tobzódik az illatokban és aromákban.

Szólj hozzá